Osvežitev

Kje se najbolj splača skočiti v vodo?

Lara Jelen
30. 7. 2016, 16.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Slovenska kopališča v vročih poletnih mesecih ne samevajo. V Sloveniji jih imamo kar precej, in če se ne morate odločiti, kam bi se odpravili, vam bo morda pri tem pomagala primerjava cen celodnevnih vstopnic.

Profimedia
V jezeru se kopate na lastno odgovornost.

O tem, na katero kopališče se bomo odpravili, se največkrat odločamo na podlagi njegove bližine, cene vstopnice in ponudbe. Kam se boste odpravili, je odvisno tudi od tega, kaj je vaš glavni cilj. Če si želite zgolj osvežitve, potem se odpravite na letno kopališče, kjer je temperatura vode navadno nekoliko nižja od tiste v termalnih bazenih. Slednji so za vas še posebej primerni, če želite poleg osvežitve v vodi obenem poskrbeti za blagodejni učinek termalnih voda.

Kaj pa jezera?

Tudi če se plavanju odpoveste, pa lahko ob marsikaterem slovenskem jezeru počnete še veliko drugega: si na primer izposodite pedolin ali popularni SUP in podobno.

Jezera so predvsem cenejša možnost nasproti bazenom, saj se lahko v njih (vsaj za zdaj) kopamo zastonj. Je pa res, da vsa niso primerna za kopanje, da se v njih ne opravlja stalnega nadzora (v nasprotju z bazeni, kjer je treba v vsakem trenutku zagotoviti, da je voda primerna za plavanje kopalcev) in da se kopa v njih na lastno odgovornost. Sploh kadar imate na koži kakšno rano ali vnetje, se plavanju v divjih kopališčih raje odpovejte.

Kadar je voda okužena s fekalijami, obstaja velika nevarnost okužb, kot so trebušna obolenja, kožne okužbe, vnetja dihalnih poti, očesnih sluznic in ušes. Kopanje v jezerih ravno tako ni priporočljivo za vaše štirinožne prijatelje, saj možnost, da bi kakšnega manjšega psička pograbil som, ni izključena. Če vas kljub temu zamika kopanje v jezeru, predlagamo, da se odpravite na Blejsko jezero, kjer za varnost kopalcev skrbijo reševalci iz vode.