Zanimivosti

Tako kot ljudje stavke, ptice sestavljajo pesmi

T.C.
26. 2. 2016, 07.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Pri nekaterih vrstah ptic so znanstveniki odkrili skupino genov, ki jim omogočajo, da sestavljajo in menjajo pesmi na zelo podoben način kot ljudje, ki sestavljajo besede in ustvarjajo različne stavke.

Pesmi nekaterih ptic, kot denimo kanarčkov, papagajev in kolibrijev, so neverjetno zapletene, in so v nekem smislu podobne človeškemu govoru.

Pri teh pticah je pomembno zaporedje zvokov, enako kot sta ljudem pomembni skladnja in slovnica, nekatere vrste ptic pa lahko tudi menjajo svoje pesmi tako, da se učijo novih zvokov iz okolice.

Odkrili so namreč, da so določene molekule prisotne v ogromnih količinah v delih možganov, ki jih te ptice uporabljajo za petje. Imenujejo se glutaminski receptorji in so odgovorni za vzpostavljanje zveze med živčnimi celicami.

Znanstveniki menijo, da ptice, ki lahko posnemajo človeški govor, lahko posnemajo tudi številne druge glasove iz svoje okolice.

To je povezano s spolno privlačnostjo. Čim več stvari lahko posnemajo, tem več imajo možnosti, da privabijo nasprotni spol.

Zdaj vemo, odkod ujetega (p)tiča tožba...

Arhiv Svet24