Zanimivosti

Kupujete žar? Ponujamo nekaj nasvetov

Sašo Avramovič
19. 5. 2015, 20.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Ga še nimate ali pa je vaš stari že dotrajan? Razmišljate o nakupu novega žara pred začetkom piknik sezone? Za vas smo na enem mestu zbrali vse informacije o žaru na oglje, plinskem in električnem žaru ter žaru na lavo in preverili cene.

Profimedia

ŽAR NA OGLJE BIVA 

Arhiv Svet24
merkur.si - 34,99 EUR

Pri nakupu žara moramo upoštevati svoje želje, prostorske in finančne zmožnosti ter število članov v družini oziroma število ljudi v družbi. Obstaja kar nekaj vrst žarov, mi smo pod drobnogled vzeli žare na oglje, plinske in električne žare ter žare na lavo.

Žari na oglje so namenjeni predvsem ljubiteljem druženj med vikendi, saj potrebujejo nekoliko dlje časa, da so pripravljeni na peko, gorijo pa tudi do več ur. Tovrstni žari so sicer najbolj priljubljeni med kupci in so tako rekoč oprema vsakega piknika. Kot gorivo lahko uporabimo brikete, oglje ali les za žar. Prednost pečenja hrane na oglju je bolj »domač okus«, slabost pa recimo to, da kurišče pripravljamo vsaj pol ure do eno uro.

ELEKTRIČNI ŽAR SENCOR SBG 7002GD

Arhiv Svet24

edigital.si - 85,05 EUR

Električni žari so dokaj podobni plinskim žarom, res pa je, da je glavna razlika v vrsti goriva. Prednosti električnega žara so, da so po navadi manjši in tudi hitreje jih lahko pospravimo. V posameznih trgovinah oziroma podjetjih, ki prodajajo žare, vam lahko recimo tudi naredijo električni žar po vaših željah in potrebah. Tovrstni žari sicer po navadi nimajo pokrova in so namenjeni pečenju rib, vratovine, mletega mesa, zelenjave, sadja …, slabost pa je, da takšnih žarov ne moremo uporabljati v naravi.

Plinski žar je pravzaprav najbolj univerzalen med vsemi žari in zato najbolj priročen. Te vrste žara poznamo v veliko dimenzijah, prednost plinskih žarov pa je zagotovo ta, da je plošča takoj primerna za pečenje in nam na uporabo ni treba dolgo čakati. Slabost peke na recimo prenosnem plinskem žaru je, da nima funkcionalnega pokrova, s tem pa smo prikrajšani za marsikatero dobro jed (velike kose mesa – pečenko, piščanec ..., pečen krompir, pico, kruh …).

PLINSKI ŽAR GORENC 260069

Arhiv Svet24

emundia.si - 96,98 EUR

Poglejmo še žar na lavo. Prednost peke na lavi je soroden okus kot pri peki na oglje, vendar je razlika v tem, da se pri izcejanju tekočine iz hrane ne kadi nazaj na hrano, saj lava odvečno tekočino posrka. Žar na lavo deluje tako, da se na plinski žar nad gorilcem namesti vložno posodo, v katero se zloži vulkansko kamenje. Gorilci segrejejo lavo. Nad lavo pa namestimo rešetko. Prednost je, da je žar takoj pripravljen za peko, kamne lave pa lahko uporabljamo skoraj tri ali štiri sezone. Med slabosti lahko štejemo, da obstaja na tržišču kar nekaj takih kamnov, ki niso v redu.

Pregledali smo cene treh žarov – tistega na oglje, električnega in plinskega. Med drugim se lahko odločimo za nakup žara na oglje Biva (48 x 33cm) v kovčku, ki na spletni strani merkur.si stane 34,99 evra, za nakup električnega stoječega in namiznega žara Sencor SBG 7002GD, ki na spletni strani edigital.si stane 85,05 evra ali za nakup plinskega žara Gorenc 260069, ki na spletni strani emundia.si stane 96,98 evra. Vse cene najdete v treh okvirčkih.