Slovenija

Deutsche Telekom bo za polovico slovaškega telekoma odštel 900 milijonov evrov

STA / T.C.
19. 5. 2015, 21.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Slovaška bo svoj 49-odstotni delež v slovaškem telekomu prodala nemškemu telekomunikacijskemu velikanu Deutsche Telekom. Ta je doslej imel v lasti 51 odstotkov družbe Slovak Telekom, za preostalih 49 odstotkov pa bo odštel 900 milijonov evrov.

telekom.de

Dogovor, ki so ga danes v Bratislavi podpisali predstavniki države in nemškega telekoma, predvidena tudi oblikovanje posebnega računa s sredstvi v višini 100 milijonov evrov, rezerviranimi za morebitne poravnave še odprtih pravnih sporov.

V skladu z dogovorom bo nemški telekom Slovaški izplačal tudi dividende za lansko poslovno leto v višini skoraj 16 milijonov evrov.

telekom.de

Slovaški finančni minister Peter Kazimir je ob podpisu pojasnil, da so Nemci zavezujočo ponudbo podali 7. maja in da bo vlada izkupiček od prodaje uporabila za zmanjšanje javnega dolga.

Generalni direktor Deutsche Telekoma Timotheus Hottges je medtem poudaril, da je ta poteza v skladu z njihovo globalno strategijo, ki predvideva tudi uveljavitev nemškega telekoma kot vodilnega ponudnika telekomunikacijskih storitev.

Dodal je, da je Deutsche Telekom od leta 2010 na Slovaško investiral več kot 500 milijonov evrov, samo v zadnjem letu je v infrastrukturo na Slovaškem vložil 178 milijonov evrov.

telekom.de