Zanimivosti

Smo prišli do točke brez povratka?

R.T.
19. 2. 2015, 11.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Singularnost verjetno res ni najbolj uporabljana beseda, a zdi se, da pri opisovanju sveta prihodnosti brez nje skorajda ne gre. Zato se na tem mestu velja vprašati, kaj ta beseda v resnici pomeni in iz kje izhaja? Lahko ima več pomenov, najbolj aktualen pa je morda ravno tehnološki.

Arhiv Svet24

Izraz označuje dogodek v prihodnosti, od katerega dalje ni mogoče napovedati prihodnosti ali si je vsaj približno predstavlja – tehnološki razvoj namreč postane tako hiter, da ga ljudje ne moremo več dohitevati. Zato bi bilo mogoče reči tudi, da v zgodovinskem kontekstu predstavlja nepovratno točko. Splošno sprejeto je, da do singularnosti vodijo izredno hitre tehnološke in znanstvene spremembe, ki bodo predrugačile vse vidike družbe.

Bo tehnološki razvoj prevzela umetna inteligenca, ker si ga zaradi biološke omejenosti ne bo mogoče predstavljati?

Dober način za razumevanje singularnosti je sledeči – kako bi nekomu iz srednjega veka pojasnili internet. Kaj takega bi bilo praktično nemogoče. Naš čas bi tako srednjeveškim ljudem predstavljal singularnost. Obenem pa smo z vidika prihodnje singularnosti mi na podobnem položaju kot ljudje iz srednjega veka. Napredek na področjih znanosti in tehnologije kot smo mu priča v zadnjem času pa bi lahko pomenil, da bo do singularnosti prišlo v dokaj kratkem času, vendar pa nihče ne ve, kaj bo to prineslo. Razglabljanje o singularnosti je v svojem bistvu paradoks, saj pomeni, da si skušamo predstavljati nekaj, kar je po definiciji nepredstavljivo. Vendar pa piscev znanstvene fantastike in futuristov to ni ustavilo.

Wikipedia

»Smo na pragu sprememb, primerljivih z rojstvom človeškega življenja na Zemlji. Glavni razlog zanje pa je neizbežna stvaritev tehnoloških entitet z inteligenco, ki prekaša človeško.«

Izvor izraza

V enem od svojih esejev ga je populariziral Vernor Vinge, pisec znanstvene fantastike. Zapisal je, da predstavlja točko, na kateri je potrebno zamenjati stare modele in na kateri nastane nova resničnost. Bolj ko se ji približujemo, je še zapisal, bolj se singularnost širi med ljudmi in postaja nekaj normalnega. Pa vendar – ko se končno zgodi, je še vedno lahko presenečenje. Kot dokaz njenega skorajšnjega prihoda je izpostavil umetno inteligenco. »Smo na pragu sprememb, primerljivih z rojstvom človeškega življenja na Zemlji,« je zapisal. »Glavni razlog zanje pa je neizbežna stvaritev tehnoloških entitet z inteligenco, ki prekaša človeško.«

Kakšna tehnologija bo najverjetneje povzročila naslednjo singularnost

Kot že navedeno, je umetna inteligenca ena od tehnologij, ki bi lahko povzročile singularnost. Iz dveh razlogov. Nova oblika inteligentnega življenja bi popolnoma spremenila naše razumevanje sebe kot ljudi. Prav tako pa bi nam omogočila veliko hitrejši razvoj novih tehnologij. Tako bi lahko ustvarili stroje, ki delujejo na atomski ravni. Singularnost torej prodira skozi sintezo biologije, genskega inženiringa in drugih ved o življenju, ki bi lahko omogočile nadzor človeškega genoma. S tem bi lahko ustvarili novo življenje in spremenili potek človeške evolucije, obenem pa zavrli staranje. Človeška dolgoživost velja tudi za enega od ključnih delov singularnosti.