Zanimivosti

Dojenčica darovala svoje organe

U.K.
21. 1. 2015, 19.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Dojenčica, ki je umrla komaj šest dni po rojstvu, je zaradi pogumnih staršev rešila dve življenji.

Neimenovana novorojenčica je umrla komaj šest dni po rojstvu, zdravniki pa so ugotovili, da med nosečnostjo ni dobivala kisika v možgane. Vprašali so starše, ali bi bili pripravljeni darovati njene organe. Eden od zdravnikov, Gaurav Atreja, je za medije dejal, da mu je bilo grozno, ko je vprašal starše o tem.

»Pustili smo jima čas za premislek, a sta se vrnila že po nekaj urah,« je povedal dr. Atreja in dodal, da je bila njuna odločitev izjemno pogumna. Starša sta povedala, da nista dolgo premišljevala. »Smrt najinega otroka naju je grozno potrla, a tako vsaj delček nje živi naprej. In rešila je dve osebi,« je povedala njena mati in dodala, da je tako vsaj nekaj pozitivnega v njeni smrti.

Dojenčica je s tem postala najmlajša darovalka organov v Veliki Britaniji, poleg tega pa gre za prvo uspešno transplantacijo organov, vzetih iz novorojenčka. Njene ledvice je dobil pacient, ki je bil tik pred smrtjo, celice iz njenih jeter pa so rešile življenje pacientu s hudo obliko bolezni na jetrih.


Britanski mediji so sicer neimenovana starša proglasili za narodna junaka, saj odločitev za to gotovo ni bila lahka. Dr. Atreja je še dejal, da je po uspešnih operacijah odšel do staršev in jima povedal, kaj je njuna odločitev pomenila za dve osebi, ki bosta zaradi njiju živeli. Dodal je še, da upa, da se bo več staršev odločilo za takšno potezo in si s tem vsaj malce omililo bolečino. »Upam, da bodo porodnišnice po vsej Evropi začele premišljevati o tem plemenitem dejanju.«