Zanimivosti

Astronomi prepričani v obstoj še dveh planetov v Osončju

STA/J.P.
19. 1. 2015, 15.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Britanski in španski astronomi so prepričani, da v zunanjem delu Osončja obstajata še najmanj dva planeta. To naj bi nakazovala razporeditev velikih vesoljskih skal, ki so razporejene tako, kot da na njih vpliva neka gravitacijska sila, po možnosti planet, ugotavljajo v znanstveni reviji Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Arhiv Svet24

Glede na dosedanji dogovor svetovnih astronomov ima Osončje osem planetov z Neptunom kot najbolj oddaljenim od Sonca. Za najbolj oddaljeni planet so imeli včasih tudi Pluton, a ga je leta 2006 Mednarodna astronomska unija degradirala v "pritlikavi planet".

Britanski in španski astronomi v novi izdaji britanske znanstvene revije Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, ene vodilnih astronomskih in in astrofizikalnih znanstvenih revij v svetu, menijo, da sta po orbiti Plutona še vsaj dva planeta.

Njihovi izračuni temeljijo na orbitah zelo oddaljenih vesoljskih skal, imenovanih "trans-Neptunskih objektov" oz ETNO.

Neposrednih dokazov za to teorijo še ni, so pa izračune naredili na podlagi modela, ki so ga oblikovali po opazovanju nekega kometa, ko je prišel v bližino Jupitra, največjega planeta v Osončju.

Teoretično bi morali biti ti objekti razporejeni v pasu okoli 150 astronomskih enot od Sonca (ena astronomska enota - AU - znaša razdaljo med Zemljo in Soncem oz. okoli 150 milijonov kilometrov), pa tudi razporejeni na približno enaki ravnini kot ostali planeti, ki krožijo okoli Sonca.

Toda opazovanja teh objektov kažejo povsem drugačno sliko - raztreseni so precej bolj široko, na območju med 150 in 525 AU in z naklonom orbit približno 20 stopinj. Da bi ta pojav lahko razložili, astronomi predvidevajo, da na poti ETNO vplivajo precej večji gravitacijski objekti v njihovi soseščini.

"Glede na omejene podatke nismo povsem gotovi, koliko naj bi bilo teh objektov, a glede na naše izračune morata biti tam vsaj dva planeta, če ne več," je po poročanju francoske tiskovne agencije pojasnil eden od vodilnih sodelavcev v raziskavi, Carlos de la Fuente Marcos z madridske univerze Complutense. "Če se bodo naši rezultati potrdili, bi to lahko pomenilo revolucijo za astronomijo," je še dodal. V raziskavi so sodelovali še astrofiziki univerze v Cambridgeu.

Neposrednih dokazov za to teorijo še ni, so pa izračune naredili na podlagi modela, ki so ga oblikovali po opazovanju nekega kometa, ko je prišel v bližino Jupitra, največjega planeta v Osončju. Na podlagi tega modela je gibanje objektov ETNO sovpadalo z obstojem enega planeta na oddaljenosti okoli 200 AU in še enega na razdalji okoli 250 AU.

To je precej dlje, kot ležijo doslej znani planeti - najbolj oddaljeni Neptun je npr. na razdalji 30 AU od Sonca, Pluton pa povprečno na razdalji 40 AU. A kot so lani ugotovili astronomi s pomočjo naprednega teleskopa Alma v čilski puščavi Atacama, se planeti v drugih sistemih lahko oblikujejo tudi več sto AU stran od njihove zvezde, še navaja AFP.