Zanimivosti

Jelinčičeva hči novi Picasso?

sn
18. 1. 2015, 15.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Čeprav je hčerka Zmaga Jelinčiča Plemenitega Aleksandra Tisa še v osnovni šoli, jo likovni strokovnjaki že primerjajo s svetovno znanim Picassom. Ponosni očka Zmago in mami Monika se spominjata, da se je likovni talent pri Aleksandri Tisi pokazal že čisto na začetku osnovne šole.

Arhiv Svet24

Takrat ni slikala tako, kot so hotele učiteljice, ampak je imela popolnoma nov pristop. »Na srečo so bili v Osnovni šoli Prežihov Voranc tako pametni, da je niso bremzali, ampak so ji pustili, da ustvarja po svoje,« je zadovoljen Zmago.

Arhiv Svet24

Velike umetnine mlade umetnice

No, talent njegove hčerke pa je šel še dlje in želela si je, da bi lahko še več ustvarjala. Ko je imela komaj pet let, je tako začela hoditi k akademskemu slikarju PetruCiuhi in na njegovih učnih urah ostala dobro leto.

A kot vsak veliki talent se je tudi Jelinčičeva hčerka začela dolgočasiti in čez dve leti je za Miklavža sledilo prav posebno darilo: umetnik Zmago Modic ji je dovolil, da mu pokaže, kaj zna ustvarjati – in ob ogledu slike Aleksandre Tise je ostal odprtih ust! Seveda je takoj in brez pomislekov postala njegova učenka, čeprav je Modic znan predvsem po tem, da v svoji slikarski šoli pripravlja slikarje na izpite na likovni akademiji. Nič manj presenečen ni bil nad delom mlade umetnice Brane Kovič, umetnostni zgodovinar in likovni kritik, iz tega pa se je rodila ponudba, da bi imela Aleksandra Tisa v Beogradu svojo prvo samostojno mednarodno razstavo.

Arhiv Svet24

Doletela jo je ta čast, da je imela razstavo v samem centru srbske prestolnice, v galeriji Progres na Knez Mihailovi, kamor si želi s svojimi deli priti marsikateri umetnik, a le redkim uspe. A Aleksandri Tisi je in iz fantastičnih kritik srbskih medijev so govorice o njeni nadarjenosti prišle vse do Zagreba, kjer je sledila druga samostojna razstava.

Likovni strokovnjaki ugotavljajo, da so si poteze svetovno znanega umetnika Pabla Picassa in Jelinčičeve hčerke Aleksandre Tise zelo podobne.

Intervju je imela kar na treh različnih hrvaških televizijah, po ogledu njenih del, ustvarjenih z ogljem, pa so jo začeli primerjati s svetovno znanim slikarjem Pablom Picassom, saj so poznavalci likovne umetnosti videli, da so si njune linije nadvse podobne. Sledila je še tretja samostojna razstava – v Mariboru v okviru Evropske prestolnice kulture. Aleksandra Tisa je v teh svojih risbah pri Modicu dosegla in absolvirala njegov okvir hitrega vehementnega risanja, torej z eno potezo narediti figuro.

Media24

Treba pa je bilo iti še korak naprej in zdaj hodi na učne ure k slikarju Dorianu Španzlu, da jo nauči preciznih detajlov, poleg tega pa pripravlja ilustracije za pravljico, ki bo izšla še letošnje leto. »Narišem tako, kot se mi zdi prav, še najraje živali, čeprav rada rišem tudi ljudi. Rada pa bi začela risati tudi z barvami, senčiti človeško telo in še bolj bi dodelala risanje človeške roke v različnih pozah,« je skromna, a hkrati kritična Aleksandra Tisa. No, mimogrede, nad njo je nadvse navdušen sam predsednik Borut Pahor, sliko Aleksandre Tise pa je moč najti tudi v predsedniški palači.