Zanimivosti

Pivska igra - za nagrado spolne usluge

J.P.
17. 1. 2015, 16.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Več kot 2.000 let pred izumom piva so stari Grki poznali pivsko igro kottabos, s katero so si na zabavah pogosto krajšali čas.

Moški vseh starosti, ki so pripadali elitnemu sloju, so se na pivskih druženjih pomenkovali in recitirali poezijo. Zabavale so jih plesalke, dekleta, ki so igrala na piščali in kurtizane. Pili so vino in tekmovali – s tropinami so ciljali v središče sobe za raznovrstne nagrade – sem so sodile tudi spolne usluge. Za njimi so pospravljali sužnji. Pri igri ženske razen občasne kurtizane niso sodelovale.

Pri igri ženske razen občasne kurtizane niso sodelovale.

Po besedah Heather Sharpe, profesorice Univerze West Chester v Pennsylvanii v Združenih državah Amerike, je bilo za igro potrebne kar nekaj veščine. Starodavni zapisi in umetniška dela razkrivajo, da sta obstajali dve različici omenjene pivske igre. V prvi so moški skušali zadeti disk, ki je sredi sobe stal na kovinskem podstavku. V drugi pa so skušali potopiti manjše posodice, ki so plavale v večji, napolnjeni z vodo. V obeh primerih pa so kot projektili služile usedline na dnu njihovih vinskih kup.

Obstajali sta dve različici pivske igre.

Sharpejeva se je lotila poustvarjanja starogrške pivske. S študenti je kaj kmalu ugotovila, da početje ni nesorodno metanju žogice pri baseballu. Pa še nekaj je kmalu postalo jasno – neredu se praktično ni mogoče izogniti. »Povsem mogoče je namreč, da usedlino zalučaš v osebo, ki ti sedi nasproti. Ob koncu pivskih druženj so zato morali biti v nič kaj zavidljivem stanju,« je zaključila Sharpejeva.

Arhiv Svet24