Zanimivosti

Slovenec, ki se snega veseli še bolj kot otroci

Gabrijel Toplak
9. 1. 2015, 19.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Če kdo, razen otrok, seveda, potem se v zadnjih letih vsake nove pošiljke snega nedvomno razveseli tudi Miran Špilak iz Pečarovcev v Prekmurju, ki je po poklicu sicer slaščičar.

Miran Špilak

Že od mladih nog ga zanimajo motorji ter hitri in predelani avtomobili; pravi, da ga pritegne res vse, kar mu lahko ustvari adrenalin in ima zvok nad povprečjem dovoljenega.

Miran Špilak

»Vedno sem želel imeti yamaho R1, a zaradi trenutne finančne situacije je ostalo le pri želji in sanjah. In prav zato je padla odločitev, da jo moram imeti, četudi si je ne morem kupiti. V naravni velikosti sem si jo izdelal pač iz snega, jo fotografiral, in v kratkem je na spletu postala pravi internetni hit. Ledena strela in sneženi Valentino Rossi so naju imenovali,« se ustvarjalnih začetkov okrog svoje hiše spominja Špilak in dodaja, da je po poklicu res »samo« slaščičar, ki svoja čustva v nasprotju z drugimi, ki pišejo ali rišejo, izraža z oblikovanjem.

Miran Špilak

Ideje za ustvarjanje se mu rojevajo sproti, pravi, saj svojih modelov skorajda nikoli ne načrtuje.

Miran Špilak

Ideje za ustvarjanje se mu rojevajo sproti, pravi, saj svojih modelov skorajda nikoli ne načrtuje.

»Vse je odvisno od trenutne situacije in razpoloženja. Za izdelavo skulpture potrebujem od 30 minut pa tudi do več ur, odvisno od velikosti in težavnosti izdelka. A je potrebno tudi veliko volje in še sneg, ki ga je pri nas zadnje čase zelo malo, zato izkoristim vsako najmanjšo pošiljko, saj količina vpliva na velikost končnega izdelka. Najboljši sneg je moker, saj ga najlažje oblikujem pri temperaturi okoli ledišča. Pri izdelavi pa ne uporabljam nobenih modelov ali palic, kot nekateri mislijo, ampak zgolj malo lopato, 'špohtl' in roke,« pojasnjuje Špilak, ki je vesel, da mu uspe iz snega narediti skoraj vse, kar vidi ali si zamisli. Doslej je ustvaril približno 30 različnih motivov (motorji, delfini, kače, vrtnice, pande, čebelice …), ki se jih drugače kot s fotografiranjem ne da spominjati.