Zanimivosti

Za vse študente v stiski

G.T.
8. 1. 2015, 18.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Lani so izvedli 24 svetovanj. Pri večini študentov, ki so poiskali pomoč v svetovalnici, so ugotovili depresijo.

STA

Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM) tudi v tem študijskem letu omogoča brezplačno psihološko svetovanje, s katerim želijo pomagati študentom v stiski, ki imajo bodisi težave pri študiju ali v partnerskih odnosih bodisi duševne in vse druge osebne težave. Dejan Spital, svetovalec za odnose z javnostmi na ŠOUM, je povedal, da brezplačna individualna svetovanja potekajo vsak četrtek v učilnici ŠOUM.

»Tovrstno pomoč študentom nudimo že peto leto zapovrstjo.« Bernarda Jeraj, vodja projekta

Svetovanja bodo potekala do maja 2015. »Mladostniki mnogokrat ne vedo, kam naj se v stiski obrnejo po pomoč. V psihološki svetovalnici smo mladostniku v stiski v oporo in ga poskušamo opremiti z znanji, spretnostmi in orodji, ki mu bodo pomagali v njegovem položaju. Tovrstno pomoč študentom nudimo že peto leto zapovrstjo, povpraševanja študentov po terminih svetovanja pa je vse več,« je povedala vodja projekta Bernarda Jeraj.

Psihologinja Vita Poštuvan, ki izvaja svetovanja v psihološki svetovalnici, pa poudarja, da študentom pomagajo predvsem s svetovanjem, psihoedukacijo in terapevtsko pomočjo. »Cilji dela so, denimo, izboljšanje razpoloženja, izguba strahu, zmožnost vzpostavljanja zdravih partnerskih odnosov, boljša koncentracija pri delu in študiju. Lani smo v pilotskem trimesečnem obdobju izvedli 24 svetovanj. Pri 67 odstotkih študentov, ki so poiskali pomoč, smo ugotovili, da je v ozadju njihovih težav tudi depresija, v 16,5 odstotka primerov pa anksiozne motnje. V preostalih primerih ni bilo duševnih motenj, ampak je oseba potrebovala nasvet,« je pojasnila Poštuvanova.