Zanimivosti

Bo ta mladenič s prestola pasjih šepetalcev izrinil Cesarja Milana?

J.P.
8. 1. 2015, 10.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Augusto de Oliveira je pravi vodja tropa. Na vsakem koraku mu namreč sledi množica nemških ovčarjev, četudi brez pomoči povodca.

Arhiv Svet24

Nenavadno spremstvo triindvajsetletnega inštruktorja pasjega šolanja zbuja pozornost, kamor koli gre. Augusto je v Braziliji na majhni kmetiji odraščal s psi, nič drugače pa ni bilo po selitvi v Massachusetts v Združenih državah Amerike.

»Moji psi mi ubogljivo sledijo, ker me imajo za vodjo tropa, saj z njimi preživim veliko časa, jih hranim, z njimi spim in vadim. Vse delam z njimi.« - Augusto de Oliveira

Že v Braziliji je spoznal, da mu bodo s primernim šolanjem psi ubogljivo sledili na vsakem koraku, zato z njimi večino svojega časa preživi tudi v Ameriki. To je namreč ključnega pomena, je povedal Augusto: »Moji psi mi ubogljivo sledijo, ker me imajo za vodjo tropa, saj z njimi preživim veliko časa, jih hranim, z njimi spim in vadim. Vse delam z njimi.«

Arhiv Svet24

Nič nenavadnega torej, da se psi nanj za navodila obračajo v vsaki situaciji, Augusto pa jih usmerja s povelji in kretnjami, kakršne uporablja na poligonu.

Arhiv Svet24

Triindvajsetletnik se je svetu prvič predstavil leta 2013, ko je na spletu objavil posnetek svojega sprehoda s petimi neprivezanimi psi v vasici Hyannis v Massachusettsu. Augusto sicer pravi, da lahko hkrati vodi do petnajst neprivezanih psov, tovrstnih podvigov pa se je začel lotevati tudi na gosteje poseljenih območjih.

Arhiv Svet24
Nemški ovčarji nimajo najboljšega slovesa.

Tako se je prejšnji mesec s šestimi nemškimi ovčarji sprehodil po prometnih ulicah Bostona.»Izkušnja s predhodnimi ni bila primerljiva, saj psi takšnega okolja z veliko hrupa in motnjami niso vajeni. Zato sem jih najprej vodil s povodci, da bi se privadili na neznano jim okolje, nato pa jih enega po enega spuščal. Naučeni so namreč, da se morajo držati formacije, ljudje pa so, pričakovano, šokirani,« je dejal Augusto. Nemški ovčarji pač pri nepoznavalcih nimajo najboljšega slovesa.

Arhiv Svet24

Augusta številni primerjajo s svetovno znanim pasjim šepetalcem Cesarjem Milanom, a mladenič pravi, da je primerjava neumestna, saj da se on poslužuje lastnih metod.