Zanimivosti

Na Marsu odkrili fosile?

J.P.
7. 1. 2015, 16.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Zdi se, da vedno, ko Nasin rover Radovednost na Zemljo pošlje nove fotografije, nekdo na njih opazi nekaj nenavadnega. Povečini gre za optične prevare, a morda ne le vedno.

Arhiv Svet24

Nekatere značilnosti bi namreč bilo mogoče interpretirati kot procese, kakršni potekajo na Zemlji. Pred kratkim je biologinja Nora Noffke z Univerze Old Dominion v Virginiji v Združenih državah Amerike objavila študijo, v kateri je povezala strukture sedimentnih kamnin, razvidnih s fotografij, ki jih je naredil rover Radovednost, s strukturami na Zemlji, kakršne ustvarjajo mikrobne življenjske oblike.

Arhiv Svet24

Biologinja Nora Noffke meni, da so za oblike kamnin zaslužni mikrobi.

Pa je podobnost zadosten dokaz, da je mogoče govoriti o obstoju mikrobov na Rdečem planetu?

Sumljivo znane kamnine

Fotografija, ki je pritegnila omenjeno biologinjo, je nastala na grebenu jezera Gillespie v kraterju Gale 17. decembra 2012. Kmalu je postalo jasno, da je območje omenjenega jezera iz sedimentnega peščenjaka, ki je nastal, ko je na površju Marsa še bila voda. Od tod tudi podobnost s kamninami, najdenimi na Zemlji. Na podlagi te podobnosti so Nasini znanstveniki sploh lahko zaključili, da Radovednost raziskuje dno starodavnega jezera.

Arhiv Svet24

Podobno je ugotovila Noffke, ki presenetljivo podrobnost morfoloških struktur omenjenega jezera z zemeljskimi kamninami pripisuje marsovskim mikrobom.

Fotografija, ki je pritegnila omenjeno biologinjo, je nastala na grebenu jezera Gillespie v kraterju Gale 17. decembra 2012. 

Nora sicer ne trdi, da je odkrila dokaz o življenju na Marsu, temveč, da njena hipoteza zgolj ponuja razlago za oblike sedimentnih kamnin na površju Rdečega planeta. Za kaj več pa bi bili potrebni dodatni dokazi.