Zanimivosti

Otrokom rišejo nasmeh na obraz

S.R.
31. 12. 2014, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Pričakovanje novega leta velja za čas veselja, ki ga delimo med vse, ki so nam blizu. Še posebej je obdobje radostno za otroke, a to lahko skali socialna stiska.

Otroci se decembra v krogu družine najbolj veselijo prihoda dobrih mož in daril, ki jih prejmejo za celo leto pridnosti. Zaradi naraščajoče socialne stiske pa je žal tudi med otroki vse več takšnih, ki prazničnih dni ne doživljajo z otroško razigranostjo. Z željo, da bi otrokom iz problematičnih družinskih okolij polepšali praznike in jim omogočili odmik od vsakdana, sta se podjetji SPAR Slovenija in Coca-Cola Slovenija pridružili Zvezi prijateljev mladine Slovenije in projektu Botrstvo ter otrokom omogočili božično-novoletne počitnice.

Arhiv Svet24

Tako je med 24. in 31. decembrom več kot 60 otrok, starih od 5 do 14 let, teden dni preživelo s sovrstniki v varnem in prijetnem okolju počitniškega doma v Kranjski Gori. »To so zgodbe družin, ki niso ne krive ne dolžne, a so se vseeno znašle v strahotni stiski preživetja. V prednovoletnem času se te še poglobijo, saj zanje ni tiste svetlobe, ki jo ta čas prinaša v temo,« pojasnjuje Anita Ogulin, sekretarka na ZPMS, in dodaja: »Program počitniškega tabora je zato zastavljen tako, da otroke prek dejavnosti, ki opremljajo in krepijo njihove talente, spodbuja do te mere, da se jih lahko oprimejo, tudi ko znova vstopijo v okolje bede in obupa staršev.«

Arhiv Svet24

Izkušeni mentorji so zanje pripravili številne aktivnosti in igre, prek katerih so otroci odkrivali svoja močna področja in se učili strpnosti ter medsebojnega razumevanja. Sankanje po zasneženi pokrajini in izdelovanje daril so le nekatere izmed njih, ki so jim zagotovo prinesle teden veselja in nepozabnih dogodivščin. S projektom Botrstva želijo opozoriti na vse večjo stisko, ki vlada v družbi. Upajo, da bo veselih in nasmejanih otroških obrazov, tudi z njihovo pomočjo, iz dneva v dan več, in ob tej priložnosti vsem družinam iskreno voščijo lepe praznike.

Arhiv Svet24