Zanimivosti

Senzacionalno odkritje v letu 2014

K.S./G.G./J.P.
1. 1. 2015, 10.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Objavljamo pregled dogodkov, ki so v letošnjem letu najbolj burili duhove. Nekateri od njih o že dobili epilog, drugi še vedno ostajajo uganka. Spet drugi pa so zgolj zanimivi.

Arhiv Svet24

Razvozlali skrivnost sibirskih kraterjev in Bermudskega trikotnika?

Pred časom se so v Sibiriji začeli pojavljati skrivnostni kraterji. Temu so pričakovano sledile številne teorije o njihovem izvoru. Ruski znanstveniki so prepričani, da je pravi razlog za nastanek velikanskih kraterjev eksplozije plinskih hidratov in ne meteoriti, izstrelki ruske vojske ali celo Nezemljani. Na ta način bi lahko, kot menijo omenjeni znanstveniki, razložili tudi nenavadno dogajanje v Bermudskem trikotniku. Plinski hidrati so ledu podobne oblike vode, ki vsebuje plinske molekule, predvsem metan. Najti jih je na območju permafrosta in v določenih predelih oceanov. Tako naj bi izredno toplo poletje odtalilo pline, ujete v slojih pod površjem, zaradi česar je prišlo do nastanka kraterjev.

Skrivnostni krogi v jadranskem morju

Misteriozni krogi v žitu niso nikakršna novost, so pa to bili krogi v Jadranskem morju, ki so se ob obali Dugog Otoka pojavili tik pred poletno sezono! Našteli so kar 28 krogov, ki so od obale vsi enako oddaljeni. Med njimi je približno 300 metrov razdalje in njihov premer je približno 50 metrov. Biolog Mosor Pravan je o tem nenavadnem pojavu povedal: »Najprej smo mislili, da je nekaj narobe z zračnim posnetkom, potem smo ugotovili, da je stvar še kako resnična. Robi krogov so tako natančni, da bi lahko celo rekli, kot da bi ga naredil nekdo z ogromnim šestilom!«

Raper napovedal izginotje letala

Napeto iskanje pogrešanega letala malezijske letalske družbe Malaysia Airlines še ni dobila epiloga – v času izginotja pa se je izkazalo, da je to skladno s pesmijo raperja Pitbulla. Besedilo pesmi namreč vključuje domala preroške verze »Sedaj pa proti Maleziji« in »Dva potna lista, tri mesta, dve državi, en dan«. Tako naj bi se dva potna lista nanašala na ukradeno avstrijsko in italijansko dokumentacijo dveh iranskih potnikov; tri mesta na glavna mesta Malezije, Kitajske in Vietnama; in dve državi na Malezijo in Vietnam. Logično. In še del, ki se glasi »Nič Alija, Nič Frasierja, a za zdaj proti Maleziji« - tega povezujejo z gospodom Alijem, kakor je tisk imenoval enega od dveh iranskih potnikov, četudi so malezijske oblasti potrdile, da je 19-letniku ime Pouria Nourmohammadi.

Znanstvenik potrdil obstoj Nezemljanov

Boyd Bushman, ki naj bi delal za visoko napredno podjetje Lockheed Martin, je o svojih izkušnjah v Območju 51 spregovoril le malo pred svojo smrtjo 7. avgusta 2014. v polurnem posnetku je med drugim povedal, da Američani 24 ur na dan delajo na neznanih letečih predmetih iz vesolja in da Nezemljani prihajajo iz 68 svetlobnih let oddaljenega planeta Quintumnia. Za pot do Zemlje naj bi rabili le 45 minut, do Območja 51 pa naj bi iz vesolja vodila posebna »letalska linija«. Razgovoril se je tudi o Nezemljanih na Območju 51 – dolgi naj bi bili 1,5 metra in šteli do 230 let. Na rokah naj bi imeli pet prstov, 30 odstotkov daljših od naših, in pet prstov na nogah. Na svojem planetu naj bi se sporazumevali telepatsko.

Skrivnostna avrora se je razplamtela tudi nad Slovenijo

Avroro ali polarni sij definiramo kot sijaj vidne svetlobe v zgornjih delih ozračja. Naravni pojav je leta 1621 po rimski boginji jutranje zarje Avrori kot auroro borealis poimenoval francoski filozof Pierre Gassendi. Na območjih pod ovalnima pasovoma ga je mogoče opazovati skoraj vsako noč, na srednjih širinah pa je le redko viden, še redkeje pa se oval polarnega sija spusti proti jugu. Tako je bil27. 2. kot rdeči sij viden tudi pri nas. Rdeč zato, ker delci v Sončevem vetru izven polarnega območja le redko predrejo globoko v atmosfero.

Arhiv Svet24

Starodavni zapisi, ki bržda nikoli ne bodo razvozlani

Naši starodavni predniki niso zgolj lovili sladkovodnih školjk, ampak so na njihove lupine tudi risali in jih uporabljali kot orodja. Takšna so vsaj dognanja nove raziskave. Raziskovalci so na indonezijskem otoku Java odkrili gravure na lupini školjke, stare med 430.000 in 540.000 let. Po njihovih besedah je povsem mogoče, da so naleteli na najstarejšo znano obliko človeške umetnosti. Kaj gravure v obliki črke »M« pomenijo, ni znano, je pa zelo verjetno, da smo prednika sodobnega človeka, Homo erectusa oziroma pokončnega človeka, močno podcenjevali.

Arhiv Svet24

Uslužbenka Nase videla, da se sprehajajo po Marsu

Kdo? Menda ljudje, natančneje dve osebi, čeprav ni prepričana, da so bili pripadniki vrste Homo sapiens. Na to odkritje je prišla med pregledovanjem fotografij, ki jih je leta 1979 posnela sonda Viking Mars Lander. Izjave te uslužbenke Nase, imenovane zgolj Jackie, je še ena v vrsti teorij zarot, ki se napajajo ob raznih govoricah, da vlade, še posebej ameriška, pred državljani skrivajo pomembne informacije. Jackie trdi, da je s šesterico kolegov skrbela za telemetrijske podatke s sonde, ko je na monitorju zagledala, da se po površini Marsa sprehajata moška v nekoliko spremenjenih astronavtskih oblekah. Še danes pa se sprašuje, ali so to bili Zemljani ali ljudem podobna bitja iz neznanih globin vesolja.