Svet

Mineva 20 let od četrte širitve EU

STA/ mv
1. 1. 2015, 10.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Danes mineva 20 let, odkar so se Evropski uniji pridružile tri nove članice - Avstrija, Švedska in Finska. S to, četrto širitvijo se je število držav članic EU povečalo na 15, unija pa se je razširila na skorajda vso zahodno Evropo. Skupaj s trojico naj bi takrat v EU vstopila tudi Norveška, a so se Norvežani temu na referendumu uprli.

Arhiv Svet24

Pred tem so se šestim ustanovnim članicam EU iz leta 1957 - Belgiji, Franciji, Nemčiji, Italiji, Luksemburgu in Nizozemski - najprej leta 1973 pridružile Danska, Irska in Velika Britanija, leta 1981 Grčija ter leta 1986 še Španija in Portugalska.

Četrti širitvi z letom 1995 so sledile še tri. Najprej leta 2004 "veliki pok", ko se je uniji naenkrat pridružilo kar deset držav, med njimi Slovenija, nato leta 2007 širitev na Bolgarijo in Romunijo ter nazadnje leta 2013 še na Hrvaško.

Če bi se uresničili načrti nekaterih politikov, bi se leta 1995 EU poleg Avstrije, Švedske in Finske pridružili še dve članici Evropskega združenja za prosto trgovino (Efta), Norveška in Švica, a so ljudje odločili drugače.

Bern je svojo prošnjo za članstvo umaknil že po referendumu decembra 1992, na katerem so se Švicarji izrekli proti članstvu. Norvežani so odločili enako, a šele na referendumu konec novembra 1994, potem ko je država že zaključila pristopna pogajanja in celo podpisala pristopno pogodbo z EU.

Referendumi o vstopu v unijo so potekali tudi v Avstriji, na Švedskem in na Finskem, a tam se je izšlo drugače. Najbolj prepričljivo so vstop junija 1994 podprli Avstrijci, kjer sta za glasovali dve tretjini. Finci so ga podprli s slabimi 57 odstotki, Švedi pa s slabimi 53 odstotki večine.

Na Švedskem so ob 20. obletnici referenduma 13. novembra izvedli javnomnenjsko raziskavo, ki je pokazala, da je javno mnenje danes celo bolj naklonjeno članstvu v povezavi, kot je bilo leta 1994. Danes namreč odločitev za članstvo podpira 57 odstotkov vprašanih, le 23 odstotkov jih meni, da je bila napačna, medtem ko je 20 odstotkov neodločenih.

V Avstriji pa ob okrogli obletnici med drugim ugotavljajo, da je članstvo močno koristilo njihovi mednarodni trgovini. Izvoz blaga se je na primer potrojil z dobrih 42 na 126 milijard evrov letno, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Posledice širitve leta 1995 so bile sicer manjše od večine drugih širitev, saj so bile tri države že pred vstopom bogate in kulturno povezane z unijo. Je pa s širitvijo v EU nastal t. i. nordijski blok, v katerem sta Švedska in Finska združili moči z Dansko predvsem v boju za varovanje okolja in človekove pravice, kasneje pa tudi za članstvo treh baltskih držav v EU.