Zanimivosti

Iz kosov apnenca sestavili mojstrovino iz ledene dobe

J.P.
6. 12. 2014, 11.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Arheologi so na severu Francije odkrili 23.000 let star kipec iz apnenca, ki upodablja žensko bujnih oblin, tako imenovano »Venero«.

Arhiv Svet24

Arheologi so na »glavni dobitek« naleteli že na drugi dan izkopavanja v Renancourtu, zahodno od Amiensa. Figura je razdrobljena počivala med drugi kosi apnenca. Svojo pravo podobo je tako dobila šele, ko so jo iz približno dvajsetih kosov sestavili strokovnjaki – takrat se jim je zaobljena Venera iz Renancourta, kot so jo poimenovali, razkrila v vsej svoji lepoti. Podobnih primerkov je bilo v Franciji odkritih petnajst, to pa je prvi v približno petdesetih letih.

Arhiv Svet24

»Njene nerealistične poteze jasno kažejo, da je bila namera njenih stvariteljev simboliziranje ženske podobe, povezane s plodnostjo,« je povedal arheolog Clement Paris, ki je vodil omenjeno izkopavanje. Karbonska analiza starost primerka, velikega približno dvanajst centimetrov, ocenjuje na 23.000 let. Poudarjene so prsi in zadnjica, glava in okončine pa niso tako zelo podrobne, kar je značilno za vse odkrite primerke Vener. Do sedaj je bilo tovrstnih figur v Evropi najdenih okoli sto. Povečini so narejene iz kosti, slonovi ali mehkejših kamnin kot je apnenec. Našli pa so se tudi primerki, narejeni iz gline. Najstarejši primerek so leta 2008 odkrili v Nemčiji. Šteje 35.000 let in je narejen iz mamutovega okla.