Zanimivosti

Samomorilska mačka prekinila dovod elektrike

The Moscow Times/B.K.
28. 11. 2014, 12.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Mačke zaradi svoje zvedave a destruktivne narave večkrat povzročajo preglavice. Neka krimska mačka pa je morda postavila nov rekord, saj je zaradi nje 27.000 ljudi za tri dni ostalo brez elektrike.

Wikipedia

V ponedeljek je na videz neškodljiva mačka vkorakala v elektrarno v krimskem glavnem mestu Simferopol in se začela sprehajati med transformatorji. Nesrečna mačka je med iskanjem toplega kotička očitno stopila na napačno mesto, kjer jo je ubil močan električni tok, njeno truplo pa je zagorelo. Ogenj je kmalu zajel streho in povzročil katastrofo v elektrarni.

Zaradi incidenta je kar 8000 krimskih domov za tri dni ostalo brez elektrike. Električno izgubo so prav tako občutili v bližnji bolnišnici, ogrevalni postaji, vodni črpalki, dveh šolah in dveh vrtcih.

Električno omrežje so uspeli znova vzpostaviti v četrtek popoldne, med incidentom pa ni, z izjemo mačke, nihče izgubil življenja.

Čeprav je Krim marca letos aneksirala Rusija pa ta regija še vedno 80 odstotkov električne energije dobiva iz Ukrajine. Ukrajinske oblasti so že izjavile, da ne načrtujejo izklopa dobave elektrike temu odcepljenemu polotoku.