Zanimivosti

Guru, ki promovira zapeljevanje žensk z davljenjem

J.P.
13. 11. 2014, 10.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Konferenčna soba hotela, ki bi lahko bil kjerkoli na svetu. Stotine mladih moških si vestno zapisuje vse, kar izusti bradati govorec, ki paradira po odru pred njimi. »Imeti morate številne izgovore, da jo lahko odpeljete domov,« jim pove.

Arhiv Svet24

»Kdo tu jih ima? Kako jo boste iz kluba zvabili v svojo sobo, kako jo boste spravili v posteljo?« Okoli njega v večini dvajsetletni moški. Plačali so več kot 1.000 evrov, da lahko poslušajo govoriti Juliena Blanca. Petindvajsetletnik je samooklicani inštruktor zapeljevanja, ki so ga pred dnevi pregnali iz Avstralije – vsebina njegovih seminarjev naj bi bila sovražna do žensk. V državi naj bi sicer ostal do decembra, vendar pa je tamkajšnja policija že potrdila, da je zapustil Avstralijo. Pod pritiskom se je sedaj znašla Velika Britanija, kjer naj bi februarja naslednje leto začel s turnejo nastopov. Nedavno spletno peticijo za prepoved vstopa v državo Julienu Blancu je že podpisalo 70.000 ljudi. Kdo je torej Blanc in čemu tolikšno ogorčenje?

»Imeti morate številne izgovore, da jo lahko odpeljete domov. Kdo tu jih ima? Kako jo boste iz kluba zvabili v svojo sobo, kako jo boste spravili v posteljo?« - Julien Blanc 

Tehnike zapeljevanja

Blanc svetuje tistim, ki bi se radi priučili njegovih tehnik zapeljevanja – te povečini temeljijo na preziru in pomanjkanju spoštovanja. Kaj hitro pa postane jasno, da nekatere izmed njegovih metod kratkomalo spodbujajo nasilno ravnanje. V svojih videoposnetkih tako promovira sporne prijeme, kot je grabljenje vratov žensk in podobno. Nadalje trdi, kot je zapisano na njegovi spletni strani, da lahko z njegovo pomočjo »ženski logični um« obidejo še tako neprivlačni moški. Tako se zdi, da je namen njegovih metod utruditi ženske do te mere, da opustijo vsakršno presojo in se preprosto vdajo.

Neprijetno, ampak donosno

Blanc je le še eden v vrsti gurujev, ki poudarjajo vrednote, tako značilne za gibanje inštruktorjev osvajanja. Ti se promovirajo skozi tisk in splet, njihovi mladi sledilci pa svoja življenja posvečajo spoznavanju in zapeljevanju žensk. Trend je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja z vodičem za zapeljevanje populariziral Eric Weber. Rdeča nit je lahko razvidna: ne glede na pojavnost moškega je mogoče z osnovnim razumevanjem družbene psihologije zmanipulirati vsako žensko. Eden takšnih načinov je osamitev tarče od njenih prijateljic, nato pa spodkopavati njeno samozavest z žaljivkami, preoblečenimi v komplimente. Nič nenavadnega torej, da se na tovrstne krilatice lepijo ne le neprilagojeni, ampak tudi neuravnoteženi moški.

Utruditi ženske do te mere, da opustijo vsakršno presojo in se preprosto vdajo.

Človek za podobo

Za človeka, ki tako agresivno promovira svojo javno podobo, je o Blancovem ozadju znanega izredno malo. Gotovo je, da je otrok premožnih staršev. Rojen v Švici in izobražen v Evropi, se je po dveh letih na fakulteti preselil v Los Angeles, kjer se je hotel uveljaviti kot pevec. Tam se je spoprijateljil s Tylerjem Cookom, ustanoviteljem ene od spletnih strani, namenjenih zmenkom. Od tu naprej ni o Blancu znanega skorajda nič.