Zanimivosti

Uživanje in posedovanje marihuane poslej le še prekršek

STA/M.J.
11. 11. 2014, 09.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Policijski komisar mesta New York William Bratton je v ponedeljek povedal, da policisti po novem ne bodo več aretirali oseb, ki uživajo ali posedujejo manjše količine marihuane, ampak jim bodo le napisali kazen za prekršek. Lani so v mestu zaradi posedovanja marihuane aretirali 28.000 ljudi.

Reuters

Aktivisti in borci za človekove pravice so že dolga leta zahtevali opustitev aretacij zaradi uživanja in posedovanja marihuane. Po njihovem aretacije po nepotrebnem polnijo zapore, obremenjujejo pravosodni sistem, uničujejo ljudem življenja in bistveno bolj prizadenejo pripadnike manjšin in revnih.

Liberalni newyorški župan Bill de Blasio je someščane uslišal in upa, da bo to prispevalo k boljšim odnosom med javnostjo in policijo.

Glede na statistične podatke je 86 odstotkov aretacij v prvih osmih mesecih letošnjega leta zaradi posedovanja marihuane prizadelo pripadnike manjšin, to je temnopoltih in Američanov latinskoameriškega porekla.

Bratton je dejal, da je meja 25 gramov marihuane in kdor bo imel več, ga bo policija aretirala. Za zapahe bodo šli tudi tisti, ki imajo manj marihuane, a pri sebi nimajo identifikacije, kadijo travo na javnem mestu, ali pa so na seznamu iskanih zaradi česa drugega. Odločil se bo lahko vsak policist sam na kraju dogodka.

Arhiv Svet24

Vsi se ne strinjajo z ukrepom. Eno od policijskih združenj trdi, da se bo zaradi tega povečala stopnja kriminalitete v mestu, županovo odločitev pa pripisujejo politiki in trdijo, da se DeBlasio dobrika svoji volilni bazi.

Policisti se sicer motijo, saj zakon države New York iz leta 1977 določa, da posedovanje manjših količin marihuane ni razlog za aretacijo, če se ne kadi na javnem mestu. Policisti so kljub temu marihuano izkoriščali za aretacije, če jim kdo ni bil všeč. Leta 2011 je bilo posedovanja marihuane najpogostejši razlog za aretacijo.