Zanimivosti

88 odstotkov Slovencev želi ven

STA/B.K.
21. 10. 2014, 14.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Svetovna raziskava Decoding Global Talent, v kateri je sodelovalo 2940 Slovencev, je pokazala, da je 88 odstotkov vprašanih Slovencev pripravljenih zapustiti Slovenijo zaradi nove zaposlitve, 62 odstotkov celo za obdobje 10 let in več.

Anketiranci iz Slovenije kot poglavitni motiv za selitev dela v tujino navajajo "boljšo priložnost v primerjavi s trenutnim položajem" in "boljše gospodarske obete".

Medtem ko so na globalni ravni najbolj zaželena mesta za delo v tujini London, Pariz in New York, so Slovenci bolj naklonjeni selitvi v bližnje evropske države. Največ je tistih, ki bi si želeli delati v Avstriji (10 odstotkov), Nemčiji (osem odstotkov) in Švici (sedem odstotkov). Med mesti so slovenski anketiranci na prvo mesto postavili Dunaj, sledita London in München.

Raziskava je razkrila, da postaja beg možganov in mobilnost delovne sile nova stalnica svetovnega trga dela. Kar 63 odstotkov svetovnega prebivalstva je pripravljenega delati v tujini. Presenetljivo pa impulzi za to niso vedno pogojeno z gospodarskimi razmerami v domovini.