Zanimivosti

Ne vedo, če bo sploh kdaj nehal rasti

J.P.
19. 10. 2014, 16.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Po tistem, ko so mu iz glave odstranili tumor velikosti žogice za golf, je v enem letu zrastel za kar dvajset centimetrov. Zdravniki pa se bojijo, da morda sploh ne bo nehal rasti.

Danes devetnajstletnega Keirana Hallidayja iz Walesa v Veliki Britaniji so v preteklosti pogosto pestili boleči glavoboli. Ko ga je osebni zdravnik napotil v tamkajšnjo bolnišnico, se je izkazalo, da mu bolečine povzroča nenavadna rast.

Sledila je operacija, v kateri so mu tumor odstranili. Kmalu za tistim pa so mu diagnosticirali akromegalijo – hormonsko stanje, ki je posledica prevelikega izločanja rastnega hormona iz hipofize.  Gre za dokaj redko bolezen, ki se letno pojavi pri približno treh do štirih milijonih ljudi. Vzrok je po navadi benigen žlezni tumor hipofize, pravijo strokovnjaki. Stanje se pri otrocih imenuje gigantizem in je še redkejše.
Keiran je lani zrastel za kar dvajset centimetrov – sedaj jih tako meri 188. Posledično se mora boriti z odvečnimi kilogrami in epileptičnimi napadi. Zdravniki nadalje ne morejo zagotovo trditi, da se bo najstniku rast sploh kdaj ustavila, čeprav dnevno vzame dvanajst tablet in dobi injekcijo za brzdanje gigantizma. Njegova štiriinpetdesetletna mati Caroline pravi, da se Keiran ne more sestajati s prijatelji, kaj šele, da bi šel na fakulteto, saj epileptični napadi predstavljajo preveliko tveganje. »Imel je res hude glavobole. Izkazalo se je, da je šlo za tumor velikosti žogice za golf. Operirali so ga ravno pred božičem, od takrat pa se je njegovo telo dramatično spremenilo,« je povedala zaskrbljena mama. Zdravniki so njegov tumor prvič opazili septembra lani. Operirali so ga tri mesece pozneje. »Ne morem ven s prijatelji, ne morem začeti s študijem,« je povedal Keiran. »Jemljem vrsto zdravil, zdravniki pa še ne vedo, če bom kdaj sploh nehal rasti. Upam le, da bom lahko kmalu spet zaživel normalno življenje,« je še dodal devetnajstletnik.