Zanimivosti

Nova linija oblek, ki vas skrije pred zasledovalci

B.K.
19. 9. 2014, 12.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Žep oblečen v visokoprevodne kovinske žice, vaš mobilni telefon skrije pred prisluškovalnimi in sledilnimi tehnologijami.

Reuters

Po tem, ko je Edward Snowden lani izdal podatke o nadzoru ameriške obveščevalne agencije NSA, vse več ljudi išče načine kako zakriti svojo vsakodnevno dejavnost pred močnimi obveščevalnimi službami. To bo morda kmalu za odtenek lažje. Avstralsko podjetje The Affair namreč razvija žep za srajco, ki lahko telefon skrije pred tehnologijami za sledenje in prisluškovanje.

Pred sledenjem in prisluškovanjem vas namreč ne obrani niti izklopljen telefon. Če želite biti res izbrisani iz zemljevida morate zato iz telefona ali vzeti baterijo, ali pa ga obleči v material, ki izolira zunanje elektrostatično polje – kar ravno stori omenjeni žep. 

Žep, navdihnjen s strani kultnega romana Georga Orwella - 1984, deluje po principu Faradayeve kletke. Obdan z visoko prevodnimi kovinskimi žicami, žep izolira zunanje elektrostatično polje od notranjega. Tako bi mobilni telefon v žepu bil varen pred raznoraznimi sledilnimi tehnologijami, saj bi kletka blokirala Wi-Fi, GPS in RFID signale.

Takšna tehnologija vas lahko skrije iz zemljevida, če se želite za nekaj ur potuhniti, primerna pa je tudi za novinarje, ko denimo govorijo z občutljivimi pričami.

Avstralsko podjetje sicer še vedno zbira sredstva za razvoj žepa na Kickstarterju.