Zanimivosti

Pri vsakem obroku je za Hitlerja tvegala svoje življenje

J.P.
19. 9. 2014, 11.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Vsak obrok je zanjo predstavljal igro ruske rulete. Kako tudi ne – vsak grižljaj bi se lahko izkazal za smrtonosnega.

Čeprav je bila hvaležna za enolične vegetarijanske obroke, petindvajsetletnice in njenih sodelavk niso hranili iz radodarnosti. Margo Wölk je bila ena od petnajstih ženk, ki jih je v svojem pruskem štabu zaposloval Adolf Hitler, da so okušale hrano, pripravljeno zanj. Tako je bil firer lahko prepričan, da njegovi obroki niso zastrupljeni.

»Nekatera dekleta so jokala že, ko so začela jesti, tako zelo jih je bilo strah. Na krožnikih ni smelo ostati nič.«

Margo, danes šestindevetdesetletna vdova in edina preživela od »okuševalk«, se spominja, kako so jih po vsakem obroku, ki so ga preživela, premagale solze. Hitler zaradi vseprisotnih govoric – govorilo se je, da ga Britanci nameravajo zastrupiti s hrano – ni jedel mesa, zgolj riž, rezance, papriko, grah in cvetačo. »Nekatera dekleta so jokala že, ko so začela jesti, tako zelo jih je bilo strah. Na krožnikih ni smelo ostati nič. Nato je sledila ura mučnega čakanja, če se bo kaj zgodilo,« je povedala v nedavnem intervjuju.

Na Hitlerjevi plačilni listi se je znašla povsem po naključju, ko se je leta 1941 iz Berlina zatekla k mami, ki je živela v bližini zloglasnega Volčjega brloga. Vsak dan jo je prišel iskat voznik in jo odpeljal v bližnje šolsko poslopje, kjer je okušala hrano, pripravljeno za Hitlerja, katerega pa ni nikoli videla. V tem času je bila žrtev posilstva – posilil naj bi jo eden od Hitlerjevih varnostnikov. Spominja se tudi dne, ko se je odvil poskus atentata na firerja.

»Razrezali so nam obleke in nas štirinajst dni posiljevali. Še danes me mučijo nočne more.«

Nazaj v Berlin se je s pomočjo častnika SS vrnila leta 1944, vendar pa to zanjo ni bil konec vojnih grozot. Četudi so se namenoma oblačile kot stare ženske, to vojakov Rdeče armade ni odvrnilo: »Razrezali so nam obleke in nas štirinajst dni posiljevali. Še danes me mučijo nočne more.« Margo nikoli ni mogla imeti otrok, čeprav si jih je zelo želela. Njenega moža so leta 1941 vpoklicali v vojsko – ko se je po koncu vrnil domov, je bil nerazpoznaven. Tehtal je le 45 kilogramov. Tudi njega so mučile nočne more in par se je pozneje razšel.