Zanimivosti

Slovenska ekipa navdušuje na svetovnem odru

M.J.
1. 9. 2014, 11.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Slovenski inženirji žanjejo uspehe na področju naprednih tehnologij za diagnostiko: Domača ekipa je uspela na globalnem Qualcomm Tricorder XPRIZE tekmovanju

Arhiv proizvajalca

Gospodarstvo in znanost sta združila moči in pod okriljem uspešnega startupa MESI d.o.o. navdušila na svetovnem odru. MESI-jeva ekipa je namreč sodelovala v globalnem tekmovanju Qualcomm Tricorder XPRIZE in se uvrstila v finalni krog. Tekmovanje z nagradnim skladom 10 milijonov dolarjev je navdihnila potreba po izboljšavah v zdravstvenem sistemu in poskuša spodbuditi inovativnost na področju naprednih tehnologij za diagnostiko. V uspešni ekipi je tudi Fakulteta za elektrotehniko, ki k projektu doprinaša z razvojem algoritmov v Laboratoriju za digitalno obdelavo signalov, slik in videa in v Laboratoriju za metrologijo in kakovost.

Zvezdne steze v medicini

Cilj tekmovanja je izdelati medicinsko napravo »Tricorder«, ki izvira iz znanstveno-fantastične serije Zvezdne steze (Star Trek) in predstavlja inovacijo na področju medicine. V naše domove prinaša napredno diagnostiko in bo omogočala spremljanje vitalnih znakov ter tako pravočasno diagnosticiranje najpogostejših bolezni moderne dobe. Rešitev, ki jo razvijajo v sklopu tekmovanja Qualcomm Tricorder XPRIZE, bo omogočila objektiven vpogled v posameznikovo vsakodnevno zdravje. Sistem sestavlja pametna zapestnica in moduli »Shield«, »To see«, »To hear«, »Pee« and »Blood«.

Zapestnica služi konstantnemu spremljanju uporabnikove aktivnosti in osnovnih vitalnih znakov, medtem ko moduli, v kombinaciji s pametnim vprašalnikom, zagotavljajo dodatne informacije, potrebne za natančno diagnozo.

Vsi podatki se nato združijo v mobilni aplikaciji v obliki preglednih rezultatov. Ker ima podjetje MESI bogate izkušnje na področju profesionalne medicinske diagnostike, bodo podatki, zbrani doma, integrirani tudi s podatki iz meritev, opravljenih v zdravniški ambulanti. Takšna integracija podatkov bo vsakemu pacientu omogočila pravočasno diagnozo in zato uspešnejše zdravljenje.

Pobudnica tekmovanja XPRIZE je fundacija, katere cilj je spodbujati razvoj, ki ima pozitiven vpliv na človeštvo. Prijavljenim ekipam zastavi določeno nalogo, nato pa nagradi tisto, ki ponudi najboljšo rešitev. Fundacija tako namesto nagrajevanja preteklih dosežkov ali direktnega sponzoriranja raziskav, nagrajuje inovativnost s spodbujanjem tekmovalnega in podjetniškega duha.