Zanimivosti

Moški se namerava preseliti kar na ledeno goro

J.P.
1. 9. 2014, 10.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V upanju, da bodo ljudje začeli podnebne spremembe jemati z več resnosti, se je italijanski pustolovec Alex Bellini odločil živeti na ledeni gori, dokler se ta ne stopi.

Facebook

Svojo namero naj bi uresničil spomladi naslednje leto na eni od ledenih gora na Grenlandiji. Po njegovih ocenah bo njegova prostovoljna nastanitev v osami trajala vsaj osem do dvanajst mesecev.

Električno energijo po pridobival z veslanjem posebne aparature.

Alex, ki trenutno biva v Veliki Britaniji, namerava čas na ledeni gori prebiti v posebni preživetveni komori, kot temu pravi. »Gre za ploveče komore iz kevlarja premera štirih metrov, ki jih na naftnih ploščadih uporabljajo kot rešilne čolne. V eni takšnih bom živel na ledeni gori, dokler se ta ne stopi, kar po navadi traja od osem mesecev pa do maksimalno enega leta,« je povedal.

Facebook
Kaj pa, ko se ledena gora dokončno stopi? »Takrat me bo odneslo na Atlantski ocean, dokler moje komore ne bo nekje naplavilo.« S seboj na odpravo namerava vzeti 300 kilogramov dehidrirane hrane in nekaj elektronske opreme.

Ledene gore sicer še ni izbral, a ima v mislih predvsem čim širše in ploščate. Kot je dejal, namerava s pomočjo različnih znanstvenih metod zabeležiti življenjsko dobo ledene gore: »Dokazati hočem, kako se je postopek talitve ledene gore v zadnjih desetletjih dramatično skrajšal. Igrati pa nameravam tudi na simbolično karto: avantura enega človeka na ledeni gori bo simbolizirala stanje človeštva na ogroženem planetu,« je dejal.

Alex je nekdanji bankir, ki pa se je udobnemu življenju odpovedal na račun tovrstnih podvigov. Ledena gora bo gotovo njegov največji do sedaj, ki pa mu bo omogočil preizkus tako novih komunikacijskih kot energetskih tehnologij, saj bo svojo opremo napajal z veslanjem.

Kakorkoli se morda njegova odprava v teoriji sliši vznemirljivo, se občasnim zaplatam dolgčasa bržda ne mogel izogniti. »Gotovo bo znaten izziv, saj ne bo potrebno veliko fizičnega truda,« je priznal. »S seboj bom imel čtivo, z ženo pa sva se vpisala na eno od spletnih univerz, tako da bova skupaj študirala preko interneta.«

Alex tako uživa popolno podporo svoje družine – žena je koordinatorka njegove ekipe, z njegovo namero sta seznanjeni tudi obe njegovi hčerki.