Zanimivosti

99-letnica sešije eno obleko na dan

J.P.
28. 8. 2014, 12.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Lillian Weber iz Iowe v Združenih državah Amerike šteje skoraj sto let, a vseeno opravlja svoje poslanstvo – pomaga pomoči potrebnim.

Vsak dan namreč sešije obleko, da ima en otrok več na svetu kaj obleči. S svojim edinstvenim projektom je začela leta 2011, do sedaj pa je naredila že več kot 840 oblačil. Njen cilj? Sešiti jih tisoč.

Kdo bi si mislil, da lahko 99-let stara gospa v le nekaj urah sešije obleko.

S šivanjem začne po tistem, ko zjutraj vstane iz postelje. Opoldne si vzame odmor, nato nadaljuje. Oblačilo je tako po navadi končano še popoldan istega dne. Kdo bi si mislil, da lahko 99-let stara gospa v le nekaj urah sešije obleko. Pravi celo, da bi lahko naredila dve na dan. Da pa bi njeni izdelki bili še bolj osebni, vsakemu pridoda nekaj posebnega, je povedala njena hčerka Linda: »Kot da ne bi bilo dovolj, da sešije obleko, pustiti jim hoče še svoj pečat, da bi res bile nekaj posebnega. Zelo sem ponosna nanjo, vsak dan znova me preseneti.«

Leta 2011 se je v Iowi zbrala skupina ženska, starih nad 80 let, z namenom, da začnejo šivati obleke v dobrodelne namene. Navdihnil jih je dokumentarec o organizaciji Mala oblačila za Afriko, ki zbira oblačila za afriške otroke iz sedeminštiridesetih tamkajšnjih držav. Tako so do sedaj zbrali več kot 2,5 milijonov oblačil.

Do sedaj je naredila več kot 840 oblačil. 

Lillian bo maja naslednjega leta praznovala svoj stoti rojstni dan. Vendar pa pravi, da s svojim dobrodelnim delom ne namerava prenehati: »Ko bom sešila svojo tisočo obleko, ne bom odnehala, če mi bo le zdravje dopuščalo. Gre za eno od tistih stvari, ki so ti v velik užitek, ko jih enkrat dodobra osvojiš.«