Zanimivosti

Kdo bi se lahko okoriščal z ebolo? Ne boste verjeli, pridigar

J.P.
20. 8. 2014, 09.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Nigerijski pridigar TB Joshua, ki je obenem tudi milijonar, trdi, da zmore njegova patentirana blagoslovljena voda ozdraviti smrtonosno ebolo.

Pridigar naj bi v Sierro Leone na zasebnem letalu že poslal 4.000 stekleničk blagoslovljene vode, kar naj bi ga stalo približno 37.000 evrov, poleg pa še točno toliko gotovine.

Novica o pridigarjevi blagoslovljeni vodi dodatno otežujejo delo zdravstvenih delavcev, ki skušajo ljudi na ruralnih območjih prepričati, da jim lahko znanost pomaga bolj kot pa molitve ali vraževerje. Po drugi strani pa jim bo gotovina še kako prišla prav.

Joshua že vrsto let trdi, da njegova čarobna voda zdravi paleto zdravstvenih težav.

Donacijo so potrdili tudi v uradu predsednika Ernesta Bai Koroma – z denarjem naj bi nahranili tiste, ki jih je prizadel izbruh ebole, blagoslovljene vode pa niso omenili.

Joshua že vrsto let trdi, da njegova čarobna voda zdravi paleto zdravstvenih težav, vključno z neplodnostjo, tumorji in tako naprej. Nadalje pravi, da se njegov izdelek trži v državah kot so ZDA, Velika Britanija, Grčija, Indija in Rusija.

Joshua je eden od peščice nigerijskih pridigarjev-milijonarjev. Poznavalci ocenjujejo, da je premore med sedem in petnajst milijonov evrov. Po svetu ima več sto tisoč sledilcev, s katerimi je v stiku preko telefona, interneta in televizijske mreže Emmanuel TV. Nekateri trdijo, da jih je ozdravil bolezni kot sta HIV in rak, spet drugi zatrjujejo, da zmore natančno napovedati prihodnost – tako naj bi napovedal bombni napad na maratonu v Bostonu leta 2013 in izginotje malezijskega potniškega letala.

Na drugi strani so tisti, ki vprašujejo pastorjeve trditve. Našel se je celo pridigar, ki je Joshuo obtožil, da mu je ukradel ženo.