Zanimivosti

Feng Šuj: Ni dobre energije brez lepe okolice

Lara Jelen
16. 8. 2014, 11.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Načela feng šuja še najpogosteje upoštevamo pri urejanju bivalnih prostorov in postavljanju nepremičnine.

Vse lepo in prav, a Helena Golenhofen, svetovalka za feng šuj, uči, da sta za dobro energijo potrebna predvsem lepo urejena vrt in okolica našega bivališča. Nič zahtevnejšega, le nekaj preprostih prijemov, s katerimi ne bomo dosegli le večje pretočnosti energije, temveč bomo še dodatno polepšali svojo bivanjsko okolico.

Starodavna kitajska veščina nas uči, kako urediti zunanji in notranji prostor, da bomo povečali skladnost in pretok energije či. Helena Golenhofen ob tem poudarja, da je analiza okolice po smernicah feng šuja zelo zahtevna. »Upoštevati moramo širšo in ožjo okolico. Širša okolica je vse, kar nas obdaja, ožja pa to, kar vidimo s parcele ali vrta. Analiziramo oblike v pokrajini, rastline, vrste objektov, njihovo velikost in lego.«

Oblike, ki prinašajo bogastvo
V več tisoč letih so mojstri feng šuja ugotovili, da nekatere oblike v pokrajini ugodneje vplivajo na prebivalce kot druge. Da je v okolju z določenimi oblikami več bogastva kot drugje. Iz tega se je razvila smer v feng šuju, ki jo imenujemo šola oblik. S pravili iz te šole ugotavljamo, kako hitro se v vrtu giblje energija, ali ta sploh pride do naše parcele, kako sosednji objekti vplivajo na nas, kakšno je razmerje med žensko (jin) in moško (jang) stranjo parcele, kako imamo zaščiten hrbet.
Kompasova šola. Poleg šole oblik v analizo vrta vključujemo tako imenovano kompasovo šolo, saj je treba upoštevati tudi smeri neba. »Parcelo razdelimo na osem izsekov, glede na izmerjene smeri neba, nato s pravili kompasove šole določimo barve, vzorce, oblike in materiale za posamezne dele vrta. Višino predmetov v vrtu pa dobimo z analizo po šoli oblik.«
Se vam zdi vse skupaj zapleteno? »Saj tudi je! Lahko pa si vrt uredimo s preprostejšimi smernicami, ki upoštevajo znanje iz šole oblik in kompasove šole. Vsak vrt namreč lahko uredimo po feng šuju, saj ni pomemben slog, po katerem je vrt izdelan, temveč dinamično ravnovesje med jinom in jangom.« Smernic, ki nam jih je Helena ponudila v nadaljevanju, se lahko loti prav vsakdo.

Poudarimo privlačnost vrta
Poudarimo privlačne stvari v vrtu in zakrijmo neprivlačne. Energijo privlačijo lepi predmeti, ne grdi. Včasih na grde predmete nimamo vpliva (so na sosednji parceli), zato jih lahko samo zakrijemo. Lepe dele vrta pa poudarimo s potkami, ki nas pripeljejo do tja, lučmi ali zanimivimi barvami.

Čim bolj naraven vrt
V kitajski filozofiji je vrt podoba narave, ki jo je ustvarilo nebo. To nam bo bolje uspelo, pa tudi vrt bo lepše uspeval, če se bodo rastline čim bolj vključile v okolje. Seveda si lahko na Gorenjskem, sredi iglastih gozdov, omislimo tudi sredozemski vrt, vendar bo slabo uspeval. Energijski tujek bo, kot trn, ki se nam zapiči v peto. Podobno nesmiselno bi bilo na Krasu posaditi tropski vrt. Pazimo pa tudi na višino rastlin; v ljubljanskih Murglah so prvi stanovalci soseske posadili drevesa, ki ne sodijo v urbano okolje pritličnih hiš (breze, smreke). Veliko so jih morali že posekati, ker so postale prevelike ali bolne. Energijsko najbogatejši vrt bomo dosegli, če se bo vključeval v okolje, hkrati pa bo malo drugačen, opazen. Tako pač je, s svojimi sosedi se borimo, kateri bo dobil več energije, ki pride po ulici do naših parcel.

Kamni ne smejo manjkati
Pri urejanju vrta je zelo pomembno, da dosežemo pravilno razmerje med zasajenimi in praznimi površinami. Velikokrat naredimo napako in v vrtu posadimo preveč rastlin. Takšen vrt ne diha, energija se ne more pretakati, temveč stoji. Poleg tega na vrtu ne smejo manjkati kamni. Kadar želimo v vrtu bolj dinamično energijo, uporabimo lomljence, kadar želimo energijo umiriti, pa prodnike. Drevesa posadimo na obrobje vrta, kjer so kot kulise. Pri tem so iglavci bolj zaželeni kot listavci, ker predstavljajo dolgo življenje, vendar z njimi ne pretiravajmo.

Ciprese niso škodljive
Ciprese so škodljive, večkrat slišimo. A ni tako, vsaj v klasičnem feng šuju ne. Ker iglavci ne izgubijo iglic, simbolizirajo neskončnost, zato naj bi jih bilo v vrtu 60 odstotkov. Če pa v vaši širši okolici ni veliko iglavcev, jih zaradi upoštevanja pravilnega razmerja posadite manj.

Pametno z barvami
Na vrtu ne uporabimo veliko barv, največ tri osnovne na enem delu parcele. Z barvami v feng šuju izražamo različne vrste energije iz t. i. petih elementov. Tako rdeča predstavlja element ogenj, zelena element les, bela element kovine … Zato so barve v vrtu zelo pomembne in jih moramo zavestno uporabljati. Samo tako lahko ustvarimo harmonijo in dobre energije. Če se ne želimo poglabljati v metode kompasove šole, se odločimo za tri vodilne barve. Pred hišo lahko izberemo tri druge prevladujoče barve in vse prilagodimo njim. Tudi barvo fasade ali nadstreška, če je treba.

Brez vode ni popolnega vrta
Helena pravi, da bi o vodi v vrtu lahko napisali celo knjigo, saj je zelo pomembno, kam postavimo ribnik ali vodni objekt. »Predlagam, da je v vašem vrtu vsaj bazenček za ptice – presenečeni boste, kako se ga bodo razveselile.«
Zavita pot do vhodnih vrat
Poti v vrtu naj bodo vedno zavite, nikoli ravne, kar velja še posebej za pot do vhodnih vrat. To pravilo, poleg cipres, vedno buri duhove, a je razlaga zelo preprosta: energija se po ravni liniji premika prehitro. Ne želimo, da pride do vhodnih vrat udarna in agresivna energija. Z zavito potjo ali s predmeti ob ravni potki nadzorujemo potek energije. Nič ni pomembnejšega od te poti, zato naj bo lepo urejena, varna in prijazna.

Skrbno izbrani okrasni predmeti
Nekateri okrasni predmeti v vrtu naj bodo zakriti, da jih opazimo šele takrat, ko se jim približamo. V feng šuju je veliko simbolike, zato skrbno izberemo okrasne predmete za vrt. Ni vseeno, ali bo pred vhodom postavljen velik glinen tiger ali pujs. Če je vrt velik, naj bodo nekateri njegovi predeli malo prikriti – tako umirimo energijo, vendar jo vseeno vodimo do lepega predmeta.
Novi vrtni dodatki ne smejo dominirati
Nove stvari se morajo čim bolj prilagajati starim in ne smejo dominirati. Vsi vemo, kako je, ko v vrtnariji kupimo rastlino, čeprav še ne vemo, kam jo bomo posadili. Če gre za manjšo hosto, se še najde prostor, pri tri metre visokem grmu pa nastane problem. Vrtnega načrta po feng šuju bi se morali držati nekaj let. Brez izjem – no, razen majhnih.

Ograja naj razkriva tisto, kar želimo
Ograja naj bo narejena tako, da razkriva tisto, kar želimo. Dosti premalo pozornosti ji posvetimo, čeprav je kot pika na i v urejanju okolice. Tudi tukaj upoštevamo okolico in lastne potrebe. V analizi po feng šuju obravnavamo ograjo kot podaljšek fasade – njeno barvo določimo zelo individualno, glede na stanovalce.

Harmonija tudi med delom in počitkom
Smernice urejanja vrta po feng šuju je Helena sklenila s še enim, zelo koristnim nasvetom. »Uporaba feng šuja nam lahko urejanje vrta olajša ali zakomplicira. Tega pred analizo nikoli ne vemo, je pa zanimivo več mesecev iskati pravi stol ali lonec za 'tisti' del vrta. In ko ga prinesemo domov ter postavimo na pravo mesto, smo enostavno srečni. Na koncu še zadnje pravilo, ki je plod mojih lastnih izkušenj: kolikor ur porabite za delo v vrtu, jih porabite tudi za počitek in uživanje. Saj veste, harmonija med jangom (aktivnostjo) in jinom (počitkom) je pomembna tudi za nas.«