Zanimivosti

Kdaj končati dolgoletno razmerje?

Jasmina Voler
15. 8. 2014, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Kdaj je čas za konec več let trajajočega razmerja in za nov začetek?

Thinkstock

Vsak potrebuje nekoga, ob katerem se počuti ljubljenega, dolgotrajno razmerje pa nudi zavetišče, stabilnost, varnost in nekoga, s katerim lahko delimo sanje, strahove, upe, sedanjost in prihodnost. Toda vznemirjenost, ki je prisotna na začetku vsake romance, s časom zbledi in nastopi resničnost. Po letih sreče se na poti začnejo pojavljati ovire, spoprijeti se je treba s težkimi življenjskimi položaji in začnemo se spraševati, ali gre še vedno za ljubezen ali le za navado in strah pred tem, da bi ostali sami in morali začeti znova. Kdaj je čas za konec več let trajajočega razmerja in za nov začetek?

 

Negativno proti pozitivnemu

Končati zvezo, kratko ali dolgo, ni nikoli lahko. In pogosto se zgodi, da v razmerju vztrajamo samo zato, ker se v njem počutimo udobno in smo se navadili na prisotnost partnerja v svojem življenju. Misel na to, da bi morali vse začeti znova, je lahko strah zbujajoča, in ker je trenutni položaj varen, kljub nesreči v njem vztrajamo. Toda to ni recept za srečno življenje in prej ali slej se bomo morali spoprijeti z dejanskimi razmerami. V današnjem svetu so razmerja postala zelo krhka in zdi se, da so dolgoletne zveze, v katerih sta oba partnerja po letih skupaj še vedno srečna in zaljubljena, postale prava redkost. Pogosto se zgodi, da z leti negativne stvari pretehtajo pozitivne in nas postavijo pred položaj, v katerem moramo dobro razmisliti, ali gre še vedno za ljubezen ali vztrajamo le zaradi navade. Si še vedno želimo biti z nekom ali hrepenimo po svobodi?



Vzroki za konec

Tako kot za vsakim srečnim koncem tudi za vsakim nesrečnim koncem stoji zgodba, ki govori, zakaj je neko razmerje prišlo do svojega konca in so se med partnerjema pojavile razlike in nesoglasja, zaradi katerih sta se morala odpraviti vsak po svoji poti. Obstaja več različnih razlogov, zakaj se nekdo odloči končati večletno razmerje, med najbolj pogostimi so pomanjkanje predanosti in zaupanja, nezvestoba, slabo sporazumevanje, neodgovornost, laganje, pomanjkanje zadovoljstva, čustvene in telesne intimnosti, nenehno kritiziranje ali preveč različne značajske lastnosti in želje za prihodnost. Preden se odločite za veliki korak in naredite konec, si vzemite čas in dobro razmislite, ali je to res nekaj, kar si želite. Ste prepričani, da razmerja ni mogoče rešiti in da ste si vzeli dovolj časa ter pretehtali vse slabe in dobre strani svoje odločitve? Kaj vam pravi občutek?

     

    Ljubezen ali navada?

    Popolne zveze, v katerih nikoli ne pride do prepirov, nestrinjanja in občutka rutine, ne obstajajo. A ko se zalotite, da pogosto razmišljate o tem, da je vztrajanje v vaši zvezi postalo nesmiselno, je morda čas, da jo končate. Pri tem se morate predvsem zanesti na svoj notranji občutek, ki vam pravi, kaj storiti. Čeprav se morda težko predstavljate z nekom drugim in imate partnerja še vedno radi, se vprašajte, ali ste v zvezi še vedno srečni in ali vam daje občutek izpolnjenosti. Sestavite seznam lastnosti, ki jih želite pri svojem idealnem partnerju, in se pri tem bolj kot na fizične lastnosti osredotočite na osebnostne, na koncu pa jih primerjajte z lastnostmi vašega zdajšnjega partnerja. Je on tisti, s katerim bi radi preživeli življenje? Vam nudi vse, kaj potrebujete, pa ne le v materialnem smislu? Vaš partner mora biti nekdo, ob katerem se počutite varno, v vas vzbuja občutek sreče in pozitivne občutke ter se lahko nanj vedno zanesete. Ko se nesoglasja, kjer oba na spoštljiv način izrazita svoje mnenje, spremenijo v kričanje žaljivk in nenehno kritiziranje in ne gre za prehodno krizno obdobje, ampak nekaj, kar traja že več mesecev, je čas za pogovor. Seveda pa je položaj lahko tudi obraten in problem niso prepiri, temveč se v zvezi začneta dolgočasiti, vajino življenje je mirno in obtičala sta v rutini, iz katere ne najdeta izhoda, v razmerju pa ni nobenega vznemirjenja in strasti.

     

    Ko padejo maske

    Šele po nekaj letih skupaj lahko rečemo, da v resnici poznamo drugo osebo. Prvi meseci zveze so vedno razburljivi in na drugo osebo gledamo skozi rožnata očala, skozi katera je videti popolna in brez napak. Sčasoma pa vsak pokaže svoj pravi obraz, svoje dobre in slabe lastnosti. Seveda smo si vsi različni in zveza zahteva določeno mero prilagajanja, a kljub temu nam mora dati prostor, v katerem lahko ostanemo to, kar smo, in nas druga oseba ne spremeni v nekoga, ki ne more izživeti svojih sanj. Ko padejo vse maske in se pokažemo v pravi luči, se je treba vprašati, ali je to odnos, v katerem imata obe osebi iste cilje in želje za prihodnost, delita isti pogled na življenje, ali pa vsi znaki kažejo na razpotje.

     

    Kako zvezo končati

    Ko ste se odločili, da za vajino zvezo ni prihodnosti, je čas za verjetno najbolj boleč in težek del: pogovor. Izberite čas, ko bosta oba mirna in se bosta lahko pogovorila odkrito in brez vpitja in žaljivk, ki bodo razmere le še poslabšale. A bodite pripravljeni na najhujše, saj obstaja možnost, da se bo partner odzval jezno, zlasti če tega nikoli ni pričakoval in je bil sam v zvezi še vedno srečen. Kljub razburjenju ostanite mirni, sočutni in mu razložite, da je to vaša končna odločitev in da si ne boste premislili. Iskreno mu povejte, zakaj ste se tako odločili, ali pa predlagajte, da si vzameta nekaj dni časa za razmislek in se nato o vsem pogovorita. Pri navajanju razlogov za konec ostanite civilizirani in se ne obtožujte, držite se bistva in mu ne očitajte vseh njegovih napak. Prisluhnite temu, kar želi povedati on. Čeprav ste vi tisti, ki ste končali zvezo, to ne pomeni, da tudi partner nima pravice izraziti svojih občutkov in misli.