Zanimivosti

Bizarna zabava otrok med počitnicami

J.P.
5. 8. 2014, 14.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Med najstniki se preko socialnih omrežij širi nov nevaren trend. Neglede na vrsto različnih imen, gre v principu za davljenje – najstniki v upanju na 15 minut slave padajo v nezavest ali celo umirajo.

Izziv omedlevice je eden najbolj nedavnih nevarnih trendov, tako imenovanih izzivov, ki se širijo po internetu. Kot pri drugih podobnih početjih, ki smo jim lahko bili priča v preteklosti, gre tudi tukaj bolj kot ne za postavljanje pred sovrstniki. Najpogumnejši se namreč lahko nadejajo pozornosti internetne javnosti in začasne slave.

Kot pri drugih podobnih početjih, ki smo jim lahko bili priča v preteklosti, gre tudi tukaj bolj kot ne za postavljanje pred sovrstniki. 

Izziv pa ni ravno nov – poročila o tovrstnem početju je mogoče izslediti v leto 1995, gotovo pa se je to dogajalo tudi prej. Želeni učinek, torej omedlevico, je mogoče doseči na več načinov. Če hiperventiliramo 20 sekund in nato zadržimo sapo, nekdo pa nam izvaja pritisk na prsni koš, lahko izgubimo zavest. Druga metoda vključuje pas, vrv, dlani ali roke okoli vratu, ki pritiskajo na karotidno arterijo – v možgane pride vse manj krvi, upočasni se srčni utrip, oseba pa pade v nezavest. Ali pa nastopi nehotena smrt.