Zanimivosti

Mimoidoči se niso zmenili za cviljenje mladiča

Tilen Pajek
24. 7. 2014, 22.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Mimoidoči se niso zmenili za cviljenje zapuščenega mačjega mladiča, ki ga je nekdo pustil na obrežju Meže. Društvo proti mučenju živali Koroške se v teh mesecih srečuje z velikim številom zapuščenih mačk. Še vedno se namreč širša javnost ne zaveda pozitivnega vpliva sterilizacij in kastracij, s katerimi lahko pripomoremo k reševanju problematike brezdomnih ter zapuščenih živali.

Facebook

Razmnoževanje mačk je naravni proces, ki se ponovi večkrat letno, ko se lahko v 365 dneh skoti tudi do tisoč mladičev. Ljudje preprosto pričakujejo, da bodo odgovornost zapuščenčkov po svoji »uradni dolžnosti« prevzela društva, čeprav je za vsako zapuščeno žival odgovoren v prvi vrsti posameznik sam.

Facebook

Nemalokrat so živali prepuščene nemilosti ulice, na drugi strani pa so tu prostovoljci, ki ves svoj trud in prosti čas namenjajo njihovemu reševanju. V znamenju prostovoljnega dela je minil torkov popoldan, ko so z obrežja reke Meže uspešno rešili mucka. »V gostem zelenju s trni in smetmi je mucek več ur neutolažljivo jokal in prosil za pomoč, večini mimoidočih pa je bilo vseeno. K sreči je bila tam Ajda, ki jokanja ni preslišala,« je stanje za Svet24 opisala Dajana Vodnjov iz Koroškega društva. Člani društva so se takoj odpravili na teren. »Lokacija, kjer je bil mucek, je bila težko dostopna, vseeno pa se nismo vdali. Na pomoč nam je priskočil tudi poklicni gasilec je nadaljevala sogovornica in dodala: »Verjeli smo, da bomo temu jokajočemu bitjecu rešili življenje in ga spravili na varno. Vsem mimoidočim s čudnimi pogledi ter tistim s pripombami:'Saj je samo ena mačka', pa sporočamo: uspelo nam je in bilo je vredno!« Mucek je bil tako prestrašen in zbegan, da so ga morali ujeti z živolovko.

Facebook

Po nekaj urah miru in dobre prehrane se je najdenček sprostil, zapredel in dovolil božati. »Malček je v presenetljivo dobrem stanju, zato se nam dozdeva, da je ob reki pristal zaradi zlobne človeške roke,« je dodala Dajana. To je že 27 mačji mladič v varstvu koroškega društva, zato je dobrodošla vsakršna pomoč. Iščejo pa tudi odgovorne in resne začasne skrbnike, ki bi jim pomagali pri namestitvi katerega od mladičkov, ter odgovorne posvojitelje za mucke, ki so že na voljo za posvojitev.