Zanimivosti

Živi tako rekoč na zabojnikih za smeti

Gabrijel Toplak
24. 7. 2014, 20.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Čeprav imajo v bloku poseben prostor, kamor lahko postavijo zabojnike, ga je upravljavec raje dal v najem, zabojnike pa postavil na ulico. Ko je že mislil, da bo lahko v pokoju naposled vendarle mirneje zaživel, saj bo imel manj skrbi, mu zdaj življenje grenijo zabojniki za odpadke.

Gabrijel Toplak

»Smeti so dober meter stran od mojega pritličnega stanovanja. Iz zabojnikov se širi neznosen smrad, ki prodre v stanovanje tudi pri zaprtem oknu. Najhuje je poleti, ko so zunaj visoke temperature. Da bi stanovanje prezračil, ne pomislim ogorčeno pripoveduje Alojz Simonič z Mlekarniške ulice 12 v Mariboru.

Obiskal je že vse pristojne službe v mestu, tako lokalne kot državne, tudi na medobčinskem inšpektoratu je že bil, a za zdaj še brez uspeha. »Vsi mi odgovarjajo, da nimajo več zakonske podlage, s katero bi lahko od upravljavca zahtevali odstranitev zabojnikov. En gospod v Ljubljani mi je celo rekel, da so imeli stanovalci podobne primere tudi tam in so jih rešili po sodni poti. Tudi meni je svetoval, da razmislim o tožbi proti upravljavcu oziroma podjetju Ista, predvsem zato, ker imamo v objektu ustrezen prostor, ki je predviden za postavitev tovrstnih zabojnikov. A je upravljavec prostor raje dal v najem, smeti pa nekaterim pod okno,« poudarja Simonič.

Dodaja, da se zadeva vleče že več kot deset let, in toliko časa je tudi preteklo, odkar se bori za njihovo odstranitev. »Še ko sta pri meni živeli mladoletni hčerki, so na zabojnike plezali fantje in ju opazovali, a sem zdaj odločen, da bom zadevo naposled pripeljal do konca. Žena mi je umrla in rad imam čisto. Če se, denimo, odločim za prodajo stanovanja, me res zanima, kdo ga bo kupil, če ima smeti pred nosom,« se sprašuje sogovornik, ki ga ne zanima, kam bo upravljavec postavil zabojnike, le da jih bo umaknil.

Po njegovem mnenju so proti zabojnikom le sosedje v pritličju, medtem ko preostalim stanovalcem lokacija ustreza. »Vem, da ni lepšega kot stopiti samo na prag in že lahko odvržeš odpadke,« je končal sogovornik.