Zanimivosti

Skoraj 11.000 prometnih prekrškarjev

STA
19. 7. 2014, 12.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Konec leta 2011 uveljavljen zakon o voznikih je uvedel možnosti, ki storilcu prekrška omogočajo izbris štirih kazenskih točk enkrat v treh letih, če se udeleži enega od rehabilitacijskih programov. V dobrih dveh letih se je izobraževalnih in psihosocialnih delavnic udeležilo okoli 11.000 voznikov, so za STA pojasnili na agenciji za varnost prometa.

Mediaspeed
Rehabilitacijski programi pa so namenjeni tudi voznikom, ki so jim izrekli prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja zaradi vožnje pod vplivom alkohola, drog ali psihoaktivnih snovi. Voznika na podlagi kontrolnega zdravstvenega pregleda ob odlogu izvršitve na rehabilitacijski program napoti sodišče. Rehabilitacijski programi v sladu z zakonom obsegajo edukacijske oz. izobraževalne in psihosocialne delavnice za voznike s prekrški vožnje pod vplivom alkohola, drog ali drugih psihoaktivnih snovi ter zdravljenje za tiste kršitelje, za katere se v okviru kontrolnega zdravstvenega pregleda ugotovi odvisnost od alkohola, drog, je za STA pojasnila vodja sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pri agenciji Mateja Markl.

PU Novo Mesto

Delavnice izvajajo Javna agencija RS za varnost prometa (AVP) ter pooblaščene zdravstvene ustanove, ki izpolnjujejo predpisane pogoje, večinoma so to zdravstveni domovi. Udeležba v posameznem rehabilitacijskem programu je predvsem odvisna od teže prekrška, predhodnega vedenja posameznika, splošnega odnosa do uporabe alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi ter telesnih indikatorjev glede tveganosti za zdravje zaradi alkohola oz. ponovitvenega tveganja. Posamezni programi se stopnjujejo tako po zahtevnosti ciljev, časovnem obsegu ter oblikah in metodah dela, od manj intenzivnih izobraževalnih delavnic z namenom bolj informiranja in kritičnega razmisleka posameznika, do psihosocialnih, kjer gre za bolj poglobljeno vplivanje na posameznikovo spremembo stališč in načrtovanja spremembe vedenja.

Dolenjski list

Program zdravljenja poteka po standardiziranih programih zdravljena odvisnosti v zdravstvenih ustanovah. Izobraževalne delavnice trajajo šest ur na dveh srečanjih, psihosocialne pa 17 ur, in sicer 15 ur skupinskega dela na petih srečanjih ter dve individualni srečanji. Približno 8000 posameznikom letno izrečejo prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja. Po podatkih ministrstva za pravosodje in ministrstva za zdravje, ki je pristojno za kontrolne zdravstvene preglede, je v letu 2013 prenehala veljavnosti vozniškega dovoljenja 7719 voznikom, od tega je odložilo izvršitev prenehanja 5688 posameznikov, ki so se udeležili rehabilitacijskih programov, 425 jih je odložitev preklicalo.

Na agenciji še navajajo, da približno 8000 posameznikom letno izrečejo prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja. Od decembra 2011 do konca leta 2013 se je izobraževalnih in psihosocialnih delavnicah udeležilo skupno 10.978 posameznikov, izvedli so 912 izobraževalnih ter 111 psihosocialnih delavnic. Po letih udeležba nekoliko narašča. V letu 2012 je bilo 4399 udeležencev, v letu 2013 6444, kar je verjetno tudi posledica boljše informiranosti o možnostih udeležbe v programih. Večina, kar 90 odstotkov udeležencev je usmerjenih na izobraževalne delavnice. Udeleženci so v veliki večini moški, saj je bilo lani vključenih 93,4 odstotka moških in 6,6 odstotka žensk, največ v starosti od 30 do 59 let in največ v večjih mestnih središčih, kot so Ljubljana, Maribor, Celje.

Policija

Po podatkih ministrstva za zdravje naj bi od uvedbe zakonodaje do zdaj na zdravljenje odvisnosti napotili 650 oseb, 199 naj bi jih zdravljenje tudi zaključilo. Ceno posameznega programa oblikuje ponudnik sam in ni predpisana s strani države. V okviru AVP je cena 140 evrov za izobraževalno delavnico ter 480 evrov za psihosocialno delavnico. Program zdravljenja odvisnosti poteka kot zdravstvena storitev, plačana iz zdravstvenega zavarovanja, in je praviloma brezplačen za udeleženca. V tujini število povratnikov po udeležbi v rehabilitacijskem programu prepolovljeno V okviru izvajanja Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa načrtujejo tudi evalvacijo izvajanja rehabilitacijskih programov.

Kot je pojasnila Marklova, načrtujejo nekatere dopolnitve in nadgradnja samega programa, kot so med drugim ločeni programi za kršitelje, ki so vozili pod vplivom drog, morebitno podaljšanje programa izobraževalnih delavnic, skupen sistem izmenjave informacij med različnimi nosilci in bolj natančna navodila glede presoje uvrstitve v posamezen program. Ob tem je navedla podatke iz tujine, da je ponovitev prekrška vožnje pod vplivom alkohola, drog ali psihoaktivnih snovi po udeležbi v rehabilitacijskem programu v povprečju manjša za 55 odstotkov. Tudi po podatkih AVP ob evalvaciji posameznih srečanj so udeleženci v večini primerov zadovoljni tako s programom kot izvajalci ter poročajo o spremembi prepričanj in stališč. Podatkov glede povratnikov pa na agenciji še nimajo, ker bo po besedah Marklove to del širše evalvacije.