Zanimivosti

Nekdanji šef Forda odslej pri Googlu

STA/J.P.
16. 7. 2014, 14.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Nekdanji šef avtomobilskega proizvajalca Ford Alan Mulally se pridružuje Googlu. V ameriškem tehnološkem velikanu, kjer med drugim razvijajo avtonomne oziroma t. i. samovozeče avtomobile, bo zasedel mesto v upravnem odboru, so v torek sporočili iz Googla.

Arhiv Svet24
Google zagotavlja, da je bilo v šestih letih 11 nesreč in ob skupaj 2,7 milijona prevoženih kilometrov izključno majhnih, brez žrtev in poškodb.

Mulally velja za veterana na področju avtomobilske in letalske industrije. Od septembra leta 2006 do junija letos je bil na čelu Forda, pred tem pa je bil zaposlen pri ameriškem proizvajalcu letal Boeing.

Google tovrstna vozila sicer razvija že od leta 2005, a so zdaj večinoma le zanimivost. Ni še namreč junaka, ki bi se z njimi spustil v prometni kaos mest, kot je Los Angeles, ali pa se v neobljudenih krajih na milost in nemilost prepustil tehnologiji.

Google je konkretnejše načrte glede avtonomnih vozil sicer predstavil maja letos, ko so pokazali tudi enega od prototipov - električni avtomobilček prijaznega videza, ki doseže hitrost okoli 40 kilometrov na uro. Vozilo nima krmila, zavor ali pedala za plin, ampak zgolj gumb za začetek poti.

Kot so napovedali, nameravajo za začetek izdelati 100 takšnih vozil, ki jih bodo začeli preizkušati še letos, v nekaj letih pa naj bi testne poligone zamenjale prave ameriške ceste.