Zanimivosti

Ko se znova rodiš – rebirthing (preporod)

Maja Furman
19. 7. 2014, 21.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Ritmično izmenjavanje diha in izdiha je srž življenja. Je prvo dejanje novorojenčka. Ta samoumeven proces pa ni zgolj lovljenje kisika, ampak je njegovo pravilno izvajanje tudi izjemno učinkovita terapevtska metoda.

Thinkstock

Pred več kot 40 leti

Natančneje leta 1970 je Leonard Orr iz San Francisca razvil posebno tehniko dihanja. Skozi ritmiko krožnega dihanja brez prekinitve, ko se vdih in izdih med seboj povezujeta, je dosegel osvobajanje preteklih vzorcev delovanja. Ker gre v večini primerov za osvobajanje vzorcev iz časa pred, med ali takoj po rojstvu, je metoda dobila ime rebirthing (preporod).

Utišanje uma

»Globoko, sproščeno dihanje pomirja um. Tako dihanje zrahlja sistem nadzora v organizmu, kar omogoča, da iz podzavesti spregovori potlačeno in nepredelano. Ko se to zgodi, spontano steče življenjska energija, ki blagodejno deluje na vse ravni človeškega organizma,« delovanje rebirthinga na kratko povzame mojster tovrstne tehnike dihanja Nenad Bebić. Sam se je z metodo srečal leta 1996, ko je utrujen in naveličan zaradi vojnih razmer v svoji domovini Hrvaški iskal način, kako ponovno osmisliti svoje življenje. Z metodo ga je seznanil Vladimir Ivanov, ki ga sogovornik priznava za svojega duhovnega učitelja.

»Prav ta metoda je zame pomenila najbolj neposreden način spoznavanja življenjske energije in občutenje njenega izjemno blagodejnega delovanja,« prizna Nenad.