Zanimivosti

Muzej ostal brez finančne podpore občine

Tilen Pajek
12. 5. 2014, 20.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V Piranu že od leta 2006 deluje Muzej podvodnih dejavnosti Piran, v vseh letih do zdaj pa je muzej obiskalo več kot 70.000 obiskovalcev.

Muzej podvodnih dejavnosti Piran

V vodstvu muzeja so prepričani, da so s svojo dejavnostjo v teh letih poskrbeli za visok nivo prepoznavnosti mesta Piran, saj so z demonstratorsko skupino za zgodovinsko potapljanje sodelovali pri snemanju številnih radijskih in televizijskih oddaj, reportaž ter zgodovinskih dokumentarnih in potopisnih filmih. Zato jih še toliko bolj čudi in žalosti odločitev, da Občina Piran v zadnjem razpisu za leto 2014 projekta 40 dni pod vodo ne bo sofinancirala. »V Muzeju podvodnih dejavnosti smo z enakim projektom uspešno kandidirali na javnih razpisih sedem let zapored in vsako leto doslej nam je občina namenila simbolično finančno podporo za naše delovanje,« za Svet24 pove vodja muzeja gospod Žarko Sajič.

Muzej podvodnih dejavnosti Piran

Naš sogovornik zavrnjene odločitve ne razume, saj so z domačimi lokalnimi oblastmi do zdaj dobro sodelovali. Predstavniki občine so se običajno udeleževali njihovih pomembnejših prireditev, skupaj pa so sodelovali z različnimi dejavnostmi v počastitev občinskega praznika in ostalih kulturnih obeležij. »Skromen finančni prispevek, ki nam ga je vsako leto doslej dodelila Občina Piran, smo razumeli kot izraz podpore za naše delovanje, ki smo ga vselej financirali pretežno iz lastnih virov in s pomočjo prostovoljnega dela naših članov. Poudariti želimo, da je tovrstna dejavnost povsod drugje skoraj v celoti financirana iz javnih, predvsem občinskih sredstev, saj gre za neprofitno muzejsko dejavnost, ki se samostojno ne more financirati,« pripoveduje Sajič.

Muzej podvodnih dejavnosti Piran

Za pojasnilo in predstavitev stališča smo zaprosili tudi Občino Piran, kjer so nam objasnili: »Občina Piran je pristopila k projektu z namenom, da zasebnemu zavodu pomaga s finančno podporo tako, da z javnim razpisom sofinancira projekt 40 dni pod vodo. Pomembno je bilo namreč, da z dodeljeno dotacijo premaga začetne finančne ovire in omogoča oglede šolam in ostalim skupinam. Žal zasebni muzej ni omogočal dnevov odprtih vrat, kot to počno vsi javni zavodi, in vstopnino obračunaval tudi ob največjem dogodku v našem kraju, solinarskem prazniku, ko so ostali zavodi imeli brezplačen vstop. Posluha niso imeli niti do naših izobraževalnih ustanov, ki so želele mladim približati to dejavnost.«