Zdravje

Tukaj se bodo lahko zdravili brezplačno

Tilen Pajek
12. 5. 2014, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Pacienti, ki nimajo urejenega osnovnega zdravstvenega zavarovanja v občinah Koper, Izola in Piran, bodo deležni zdravstvenih storitev v prvi ambulanti pro bono na Obali.

Tilen Pajek, STA

Po ocenah Centra za socialno delo Koper naj bi v treh občinah živelo okrog 70 takšnih posameznikov, pri čemer se njihovo število, tudi sezonsko, spreminja. Zato je bila potreba po takšni ambulanti velika in po besedah direktorja Zdravstvenega doma Koper Matevža Ravnikarja bodo delovanje in storitve v tej ambulanti sproti dopolnjevali: »Skozi delovanje bomo obseg in predvsem področje delovanja prilagajali tako potrebam kot tudi možnostim. Tukaj govorimo predvsem o možnosti sodelovanja s specialisti drugih področij. A ponavljam, to bo odvisno od potreb in predvsem možnosti, saj takšni pregledi zahtevajo višje materialne stroške.«

Tilen Pajek, STA

Ambulanta deluje vsak torek od 13. do 17. ure v prostorih splošnih ambulant ZD Koper v centru mesta. Kot je za Svet24 povedal Ravnikar, bodo po potrebi na voljo tudi psihiater, ginekolog in zobozdravnik ter oseba iz centra za socialno delo, ki bo obiskovalcem pomagala pri urejanju zdravstvenega zavarovanja. »Ambulanto bo vodil spoštovani primarij Stanislav Mahne, dr. med., sicer upokojeni kirurg. Ob njem bo ves čas delala tudi medicinska sestra dodaja naš sogovornik. Vsi bodo svoje delo opravljali prostovoljno, zato so zagonski stroški znašali le okrog 500 evrov (zavod bo plačal le režijske stroške ambulante, kot so voda in elektrika).

Obiskovalce bodo oskrbovali z zdravili (to so obrabljena zdravila, ki bodo pregledana in so pred pretekom roka), saj teh osebe brez zavarovanja v lekarni ne morejo dobiti. 

Takšne ambulante pa v Sloveniji vsekakor niso novost, saj jo imamo že od leta 2002 na Mislejevi v Ljubljani, od leta 2005 pa pod okriljem neprofitne in humanitarne organizacije nadškofijske Karitas Maribor ambulanta pro bono deluje tudi v štajerski prestolnici. V načrtu je tudi odprtje takega programa v Kočevju, kjer ocenjujejo, da bi lahko imeli več kot 500 potencialnih obiskovalcev.