Zanimivosti

V Keopsovi piramidi še neodkrit zaklad

J. P.
11. 6. 2013, 06.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Slavni in občasno tudi sporni egiptolog Zahi Hawass je bil oproščen vseh obtožb, ki jih je bil deležen po padcu prejšnjega režima v Egiptu.

Reuters
Zahi Hawass

Zdaj ko lahko znova svobodno potuje po svetu, se bo lotil svetovne turneje, s katero namerava turiste znova privabiti v Egipt. Povedal je tudi, da se obetajo odkritja grobnic v Dolini kraljev in skrivne sobane v Keopsovi piramidi, ki naj bi vsebovala zaklad.

To je pravi preobrat za arheologa, ki je bil še pred nekaj meseci pod preiskavo in imel prepoved potovanja iz Egipta. V tistem času je bil deležen številnih obtožb v zvezi s svojim mandatom ministra za starine v času vlade Hosnija Mubaraka.

Tako naj bi bil odgovoren za starine, ki naj bi nezakonito zapuščale državo; trošil naj bi javna sredstva in zlorabljal položaj za pomoč dobrodelne organizacije Suzane Mubarak, Hosnijeve žene.

Hawass je načeloval Vrhovnemu svetu za starine skoraj deset let.

Po njegovih besedah naj bi ga posebej vznemirjalo raziskovanje z roboti, ki se v Veliki piramidi vrši zadnji dve desetletji.

Ena izmed soban, imenovana Kraljičina sobana, premore dva jaška, ki se vzpenjata v piramido, a nikjer ne izstopita. Oba jaška naj bi imela na koncu vrata z bakrenimi kljukami. Robot, ki je vrtal v vrata, naj bi odkril manjši prostor z zapečatenimi vrati.

Hawass domneva, da ti jaški vodijo v skrivno sobano, v kateri naj bi bil pokopan Keops.

Četudi so v piramidi že odkrili tri tovrstne sobane, izmed katerih ena vsebuje sarkofag, naj bi bilo pravo počivališče faraona za zdaj še neodkrito.

Po besedah Hawassa naj bi bil namen treh soban zgolj zavajanje tatov, Keopsovi zakladi pa naj bi bili še skriti v Veliki piramidi.

Nobena izmed drugih 123 piramid v Egiptu naj ne bi imela tovrstnih vrat z bakrenimi kljukami, še dodaja.

V zadnjem desetletju so v Dolini kraljev odkrili dve nove grobnice, KV 63 in 64, vendar Hawass verjame, da še številne ostajajo neodkrite, med drugim grobnica Ramzesa VIII. in vseh kraljic osemnajste dinastije, zato prihajajoča odkritja imenuje 'nova era za arheologijo'.

Mumije faraonov naj ne bi imele odstranjenih možganov, kar naj bi bila po besedah Hawassa Herodotova izmišljotina.

Mnogi se sprašujejo, če si Hawass morda ni spet želel nekdanjega položaja, vendar arheolog tovrstna namigovanja odločno zanika.