Jubilej

Ameriška igralka Shirley MacLaine praznuje 90 let

D.K./STA
24. 4. 2024, 06.44
Posodobljeno: 24. 4. 2024, 06.45
Deli članek:

Ameriška igralka Shirley MacLaine, netipična hollywoodska zvezdnica, znana po upodobitvah neobičajnih, samozavestnih in ekscentričnih žensk, je danes dopolnila 90 let. Igralka, ki je debitirala v Hitchcockovem filmu Težave s Harryjem leta 1955, je v dolgoletni karieri nastopila v več kot 50 filmih, za kar je bila večkrat nagrajena, tudi z oskarjem.

Profimedia
Ameriška igralka Shirley MacLaine praznuje 90 let

Zlati kipec je prejela za vlogo v filmu Čas nežnosti iz leta 1983, za nagrado ameriške filmske akademije pa je bila nominirana še petkrat, med drugim tudi leta 1976 za režijo dokumentarca The Other Half of the Sky: A China Memoir.

Igralka, znana po vlogah v filmih Sladka Irma, Stanovanje in The Turning Point je prejela tudi več nagrad za življenjsko delo. Na 49. filmskem festivalu v Berlinu je leta 1999 prejela zlatega medveda za izjemne dosežke v svoji igralski karieri, za življenjsko delo jo je leta 2012 nagradil tudi Ameriški filmski inštitut.

Leta 2007 so jo nagradili tudi na filmskem festivalu v Santa Feju, kar ji je bilo posebno pri srcu, ker je zaljubljena v kraj, kjer jo je dobila. Igralka je v Novi Mehiki živela ducat let.

Na podelitvi priznanja za igralske dosežke in prispevek k uveljavitvi žensk v filmski industriji je med drugim dejala: "Potem, ko bodo pomrli vsi politiki, voditelji, generali in znanstveniki, bo ostala le še umetnost. Zato sem ponosna, da sem del filmske umetnosti." "Umetnost je človekov poskus, da bi kljuboval času in ohranil svojo imaginacijo."

Podpisala se je tudi pod več knjig, v katerih je med drugim obravnavala new age, reinkarnacijo in posmrtno življenje. Napisala je tudi knjigo z naslovom Camino: Po stezi zvezd o 800 kilometrov dolgi romarski poti, na katero se je peš odpravila tudi sama. Knjiga je prevedena tudi v slovenščino. V slovenskem prevodu sta na voljo še njeno avtobiografsko delo Iskanja (Out on a limb) in priročnik Potovanje vase.