Skakalni junak

Slovensko odkritje v Garmisch-Partenkirchnu

Andreja Comino
4. 1. 2018, 21.34
Deli članek:

Slovenski skakalci so že desetletja izjemni športniki. Med novoletnimi prazniki pa se je na sloviti skakalni turneji več kot izkazal 20-letni Tilen Bartol.

M24
Mlad, nadarjen in uspešen. Tilen Bartol je iz testa za šampione.

Tilen Bartol, postavni mladenič iz Loškega Potoka že od malega uživa v adrenalinu in premikanju meja mogočega. Nase je prvič opozoril, ko je pred dobrimi tremi leti prvič nastopil na celinskem pokalu v Engelbergu, nato pa je šla njegova pot strmo navzgor. Da je iz pravega testa za zmagovalce, je dokazal marca 2016, ko je na preizkusu letalnice v Planici kot predskakalec poletel rekordnih 252 metrov, kar je do zdaj drugi najdaljši polet na smučeh.

M24
Mladi Tilen Bartol je v hipu postal ljubljenec številnih. Takole je lani v Planici delil avtograme.

Zaradi velikih pritiskov ob doskoku mu ni uspelo pristati, tako da njegov svetovni rekord ni veljaven. Zato pa se je vrgel na delo in osvajanje daljav. O nedavnem skoku na drugi tekmi novoletne turneje v Garmischu, s katerim se je zaključil nemški del, je skromni Tilen o najboljšem dosežku v svoji karieri dejal: »Ne bi rekel, da je bila to najtežja tekma v mojem življenju. Živčen niti nisem bil, vse sem doživljal dokaj sproščeno. Vem, da če opravim dober skok, sem lahko zelo visoko. In k temu stremim. Ob čakanju pred finalnim skokom sem želel, da bi se čim prej vse odvilo, saj so me noge zelo bolele. Nekaj časa za razmišljanje je res bilo, a sem si želel čim prej dokončati tekmo.« Z neuvrstitvijo na stopničke se ni obremenjeval, saj svojo športno pot načrtuje na dolgi rok. Postavni mladenič, ki bo aprila praznoval 21. rojstni dan, pa je v hipu postal tudi ljubljenec številnih deklet.