Poklon

FOTO: Nagrade podeljene, kraljici blesteli

S.N.Č.
12. 12. 2017, 21.15
Deli članek:

Aristokrate se večkrat označi za sloj ljudi, ki mu je le do razkazovanja toalet, a se je spet pokazalo, da gre pri njihovih svečanih opravah predvsem za izkaz spoštovanja do dogodkov.

Profimedia
Švedska kraljica Silvia je izstopala že na podelitvi v Stochklomu.

Ob letošnji podelitvi Nobelovih nagrad sta namreč gostiteljici prireditev, švedska in norveška kraljica, resnično blesteli.

Profimedia
Na podelitvi je bila norveška kraljica Sonja v svojem zadržanem slogu, na sprejemu je zablestela v belem.

5 nagrad

se podeljuje enkrat letno za izjemne raziskovalne dosežke, izjemne tehnološke izume ali izjemne prispevke družbi.

Kraljica Silvia je sicer večkrat opravljena razkošno, tokrat pa je še posebej navdušila po navadi precej nevpadljiva Sonja.

Na obeh prizoriščih podelitev – v Oslu in Stockholmu – pa so se zbrali najvišji predstavniki plemstva in se s tem poklonili tradicionalni podelitvi najprestižnejših nagrad za dobro človeštva na svetu.

PREJEMNIKI

Nobelovo nagrado za medicino so letos prejeli ameriški znanstveniki Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash in Michael W. Young za odkritja v zvezi s 24-urnim ciklom aktivnosti telesa, znanim kot cirkadijski ritem. Nobelovo nagrado za fiziko so prejeli ameriški znanstveniki Rainer Weiss, Barry Barish in Kip Thorne, in sicer za prvo neposredno potrditev obstoja gravitacijskih valov.

Nagrade je v svoji oporoki predvidel Alfred Nobel, švedski industrialec in izumitelj dinamita. Nobelove nagrade podeljujejo od leta 1901, letos so bile vredne 931 tisoč evrov.

Nobelovo nagrado za kemijo so prejeli Švicar Jacques Dubochet, Američan Joachim Frank in Britanec Richard Henderson za razvoj krioelektronske mikroskopije. Prejemnik Nobelove nagrade za literaturo pa je britanski pisatelj Kazuo Ishiguro.

Najprestižnejo Nobelovo nagrado, nagrado za mir, pa je v Oslu prejela mednarodna kampanja za jedrsko razoroževanje Ican, in sicer za prizadevanja za ozaveščanje o katastrofalnih humanitarnih posledicah uporabe jedrskega orožja.

Profimedia
Kraljica Sonja