Premiera

FOTO: Zgodba o intimnem svetu naših velikanov gledališke umetnosti

Teja Pelko
30. 11. 2017, 21.00
Deli članek:

Dokumentarni film Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba, režiserjev in scenaristov Rajka Grlića in Matjaža Ivanišina, ki je na Festivalu slovenskega filma v Portorožu osvojil vesno za posebne dosežke, je svojo projekcijo dočakal tudi v našem glavnem mestu.

Zaklop
Protagonisti filma Dušan Jovanović, Milena Zupančič in Radko Polič - Rac ter koscenarist in korežiser filma Matjaž Ivanišin med pogovorom po projekciji.

Dokumentarec pripoveduje univerzalno zgodbo o odnosu med resničnim in izmišljenim, zgodbo o odnosu med osebnim in javnim dojemanjem umetnosti.

Film dokumentira štirimesečni proces nastajanja gledališke predstave Boris, Milena, Radko in štiri zelo znane osebe, ki so jo ustvarile: pisatelja in režiserja Dušana Jovanovića, igralko Mileno Zupančič in igralca Radka Poliča - Raca ter Borisa Cavazzo

Ekipa je z zgodbo o ljubezenskem trikotniku ter večplastnem in popolnoma odkritem prepletanju javnih umetniških podob in osebnih življenj protagonistov navdušila občinstvo, med katerim je bilo tudi nekaj znanih obrazov. 

Zaklop
Bratje Polič: Radko - Rac, Svetozar - Cvero in Vasilij - Vasko.

Obiskovalci o filmu

»Film mi je bil zelo všeč. Uživala sem, nasmejala sem se. Zelo sem vesela, da sem prišla. Kar nekako me je pomirilo, kako se nekatere stvari v bistvu nikoli ne spremenijo, ne glede na leta in izkušnje,« nam je dejala igralka Ajda Smrekar, Racev brat, upokojeni vrhovni sodnik Vasilij Polič - Vasko, pa je dodal: »Moram reči, da je film čudovit. Materiala je bilo ogromno, zbrali pa so tisto najboljše iz njihovega življenja in malo iz domišljije. To je tisto, kar današnji človek zelo potrebuje.« 

Zaklop
Borisa Cavazze ni bilo, je pa prišel njegov sin Sebastian Cavazza s svojo partnerico Ajdo Smrekar.

V dokumentarcu so uživali tudi nastopajoči 

Predstavo so v našem osrednjem gledališču premierno uprizorili septembra 2013, pred dvema letoma pa so jo umaknili z repertoarja. Predvideno je bilo, da ustvarjalci z njo nadaljujejo v Mengšu, a je po tamkajšnjih dveh predpremierah hudo zbolel Rac. Bi jo pa vsi akterji z veseljem še igrali, saj jo je občinstvo vedno odlično sprejelo.

Z izdelkom so bili nadvse zadovoljni tudi protagonisti filma. »Film je narejen res mojstrsko. Jaz sem zelo zadovoljen s tem, kako se je to končalo, da smo vsi živi in zdravi. (smeh) Danes sem ga gledal že tretjič in še vedno se mi zdi, kot da bi gledal film o meni nepoznanih ljudeh, ne pa o nas. Režiserja in scenarista sta to zgodbo zajela in povedala na res zelo zanimiv način,« meni Jovanović. Tudi Milena je bila z videnim in slišanim zelo zadovoljna. »Mislim, da se nimamo česa sramovati. Nič grdega in nič hudega nismo naredili v življenju. To, da smo se imeli en čas malo hujše, je naša stvar, v glavnem se imamo pa vse življenje zelo dobro. Kot v pesmi pravi Pero Lovšin: mi trije smo najboljši par. Skupaj delamo že zelo veliko časa. Mislim, da sta Rajko in Matjaž iz kupa posnetega materiala naredila res dobro zgodbo. Mi smo se, iskreno povedano, malo bali, kaj bo, ker se na vajah marsikaj reče, marsikaj se zgodi, kar ni ravno za širšo javnost. Mislim pa, da je nastala ena res zelo lepa zgodba o nas treh. Hudo je takrat, kadar se ljudje začnejo sovražiti in pravzaprav niti ne vedo, zakaj so sploh bili skupaj ter zakaj gredo narazen. Jaz pa mislim, da mi vsi zelo dobro vemo, zakaj smo skupaj, zakaj smo bili skupaj in zakaj bomo skupaj,« je povedala Milena, Rac pa je ob tem šaljivo pristavil: »Saj zdaj Dule že piše novo delo. To je trilogija: Zid/jezero, Boris, Milena, Radko, tretji naslov pa bo – Radko in Milena.«

Zaklop
Direktorica Kinodvora Nina Peče Grilc, direktor fotografije Lev Predan Kowarski ter dramaturginja, prevajalka, urednica in teatrologinja Alja Predan.

Zaklop
Besedilopiska, pesnica in pisateljica Elza Budau in Racev brat, okoljevarstvenik, znanstvenik in nekdanji igralec Svetozar Polič.

Zaklop
Film si je ogledala tudi igralka Aleksandra Balmazović (levo).