Kondi

Priljubljeni igralec o svojem prvem šolskem dnevu

Teja Pelko
3. 9. 2017, 20.42
Deli članek:

Čeprav je od igralčevega prvega vstopa v hram učenosti minilo že 51 let, pa se Konrad tega dne še vedno zelo dobro spominja.

Mediaspeed.net
Konrad Pižorn Kondi

Zvezdnik se je moral v šoli zelo izkazati, poleg osnovnega izobraževanja pa je obiskoval verouk.

Osebni arhiv
Njegovo osnovnošolsko spričevalo

"Pouk smo imeli samo popoldne, s klasičnim šolskim zvoncem vsakih 45 minut, kot v cerkvi. Predmeti so bili neponovljivi, brez tujega jezika in računalnika. Malica je bila obvezna in enostavna – nobenega preračunavanja enot za energijo ni bilo," se spominja Kondi.

»Prvi šolski dan je bil 1. septembra 1966 v OŠ Preddvor. Jaz sem se na šolo in pouk pripravljal že leto prej (zvezki, torba, copati, obleke ...) in tako so me tudi predčasno vzeli. Šola je bila samo 50 metrov čez cesto, a so mi zaradi tega vseeno kupili kolo. Zakaj, še sam ne vem. Imel sem stroge starše in moral sem biti odličen, zato sta se v meni prelivala veselje in strah pred ocenami. Gospa Slava Lipovškova je bila najstrožja učiteljica v mojem življenju. A zadnji dan, 20. junija 1966, sem imel v spričevalu same petice. Brez izostanka, a s kar nekaj urami zaprt v razredu po pouku zaradi 'igranja' s sošolci.

Osebni arhiv
Kondi kot prvošolček

Pa tudi k verouku sem hodil. Imeli smo župnika, gospoda Jegliča, ki je bil eden najstrožjih katehetov, a mi je tudi dal same petice v spričevalo, čeprav mi je naloge (obnovo pridig) delala mama. Zato je katehet vedno pripisal: 5 'za mamo', haha, pa čeprav mama ni bila nobeno nedeljo pri maši. Seveda, drugačnih ocen sploh nisem smel dobiti, ne v šoli ne v cerkvi, saj je bila mama medicinska sestra na vasi, ata pa je menjal elektro varovalke. Takšnim se pa tudi učitelji in katehet niso smeli zameriti. Še dobro, da me niso dali kar v 8. razred,« nam je v smehu razkril Konrad.