ODMEVNO

Poklon Vilku: bilo je zelo ganljivo, tudi za poslušalce

Alesh Maatko
18. 8. 2017, 20.45
Posodobljeno: 19. 8. 2017, 15.00
Deli članek:

Na frekvencah Radia Veseljak so se v sredo eminentni glasbeniki, sodelavci ter glasbeni prijatelji Vilka Ovsenika poklonili enemu največjih slovenskih glasbenih genijev.

Arhiv Simona Golobiča
Ustvarjalci oddaje so hvaležni vsem, ki so pri projektu sodelovali na tak ali drugačen način. S pestrim izborom sogovornikov so želeli izpostaviti srž življenjskega dela Vilka Ovsenika.

Spodbuda, da širši javnosti predstavijo srž njegovega življenjskega dela, je padla po skopem in zelo površnem poročanju številnih domačih in tujih medijev prejšnji teden, ko je gospod Ovsenik preminil.

Radio Veseljak
Vito Muženič, glasbenik, dolgoletni osebni prijatelj Vilka Ovsenika.

Oddajo, v kateri so se poklonili Vilku, bodo na Radiu Veseljak ponovili v nedeljo ob 9.30.

V več kot triurnem glasbenem programu, ki je bil vseskozi obarvan z neprekosljivo Avsenikovo glasbo, so spomine – v družbi radijskega voditelja Tonija Carterja in strokovnega glasbenega sodelavca Simona Golobiča – na Vilka Ovsenika obujali Sašo Avsenik, Franc Šegovc, Andrej Bergant, Alfi Nipič, Mojmir Sepe, Jure Robežnik, mag. Ivan Sivec, Nevenka Richter Peče, Marija Ahačič Pollak, Vito Muženič, Mitja Mastnak in Franc Mihelič, ki je v eni izmed izjav dejal: »Po mojem mnenju sta si brata Avsenik še kako zaslužila Prešernovo nagrado, saj sta s svojim delom ustvarila zajeten glasbeni arhiv in s svojo čudovito glasbo ponesla ime Slovenije v svet. Na brata Avsenik smo lahko vsi Slovenci ponosni in hvaležni za vso čudovito glasbo, ki bo, sem prepričan, živela večno!«

Radio Veseljak
Andrej Bergant (Fantje s Praprotna) in Sašo Avsenik.

Poslušalci Veseljaka so bili navdušeni

Vilka Ovsenika so poslušalci s pomočjo sogovornikov spoznali kot glasbenika, komponista, aranžerja, umetniškega vodjo, pedagoga, producenta, glasbenega urednika, tvorca slovenske narodnozabavne glasbe in soustanovitelja slovenske popevke, prijatelja ter ne nazadnje velikega misleca, ki je s svojimi modrostmi navduševal vse tiste, ki so ga imeli privilegij poznati.

Radio Veseljak
Mitja Mastnak, glasbenik in ravnatelj glasbene šole Avsenik.