Zvesti prijatelji

Zaradi ljubljenčka ostala brez rožic

Teja Pelko
19. 7. 2017, 21.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Modni oblikovalki doma ob dveh majhnih hčerah, Žani in Dilsi, ki sta ju z možem Stanetom posvojila iz Gvineje Bissaua, že tako ni bilo dolgčas, od 1. maja pa njeno življenje bogati še pes.

Vito Tofaj/M24.si
Maja se je z družino in Chatom junija udeležila piknika Zvezde pod klobuki. Na njem je nekaj besed izmenjala tudi z glasbenikom Miranom Mikijem Vlahovičem (v sredini).

Kosmatinček pasme kraljevi pudelj sliši na ime Chat, izbrala pa ga je Maja. »Pogoj je bil, da se začne s črko C. Najprej smo sicer mislili, da bomo dobili punco, in ta bi bila Cita. Ker pa sta bili v leglu samo dve punci in nismo bili prvi, smo morali izbrati ime za fanta. Hčerki sta sicer navijali za ime Calvin, a je vseeno obveljal moj predlog, Chat,« nam je povedala Maja.

Facebook
Chat se pri Štamol Droljčevih odlično počuti.

Za to pasmo se je modna oblikovalka odločila iz več razlogov: »Kraljevi pudlji veljajo za zelo prijazne in pametne. Ne puščajo dlake in nimajo neprijetnega vonja, kar je pomembno, saj je naš ves čas v hiši. Njegova prijaznost pa je pozitivna lastnost, ki je še posebej pomembna za Dilsi, saj se je živali zelo bala.« 

Skrb za živali

Maja pravi, da v njeni mladosti skrb za živali ni bila takšna kot zdaj. »Včasih smo skrbeli za to, da ima žival dovolj hrane in vode, enkrat na leto smo jo peljali cepit. Danes pa je trgovina za živali enako polna kot zame in veterinarji skrbijo za vse – za zobe, dlako ... in tudi za cepljenje.«

Z negovanjem ljubljenčka družinica nima veliko dela. »Chat ni zahteven – potrebuje to, kar potrebuje vsaka žival: hrano, nego, sprehode in veliko ljubezni. Za svojo starost (nima še pet mesecev) je precej ubogljiv, s Stanetom je bil že tudi v mali šoli. Je čist, spi v svojem kotičku, ko prideva s sprehoda, čaka pred vrati, da očistiva tačke, pusti se česati ...« njegove odlike našteva Maja. A je kosmatinček tudi zelo igriv in nagajiv. »Zadnje čase je njegov glavni šport odnašanje oblačil in čevljev po vrtu. Vse rožice, ki sem jih nasadila v gredo, je populil. Po nekaj dneh borbe sem popustila in jih nehala saditi nazaj. Jih pač to leto ne bo,« se je vdala v usodo.

Kljub občasnim preglavicam je Chat družinici v neizmerno veselje. »Meni je še posebno v veselje, da greva dvakrat na dan na enourni sprehod, pravzaprav hitro hojo. Drug drugemu sva odlična družba!« pravi modna oblikovalka.

O kakšnem novem ljubljenčku sicer ne razmišlja. »Kužek je vse, kar bo pri hiši,« zatrjuje Maja, ki je bila sicer z živalmi obkrožena vse svoje življenje. »Doma sem s kmetije in pri hiši je bilo veliko živali, tudi muckov in kužkov. Nazadnje smo doma, na kmetiji, imeli dva kužka, ovčarja Tarzana in malo mešanko Nino, ki jo je prej nekdo zavrgel. Tarzan je bil čuvaj, Nina pa scrkljanka, ki je spala z mano v postelji,« je razkrila za konec.