Naslednik

Ne le za upokojitev, načrt tudi za smrt

snč
17. 7. 2017, 21.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Odločitev, da se britanski princ Philip (96) jeseni upokoji, je dokončna in pri njegovih letih razumljiva.

Profimedia
Ob obisku španskega kraljevega para pred dnevi je bil princ v izvrstni formi.

Na dvoru so njegovega naslednika – spremljevalca kraljice Elizabete na uradnih dogodkih izbrali dokaj hitro in ga javnosti tudi že predstavili.

Major Nana Kofi Twumasi-Ankrah je v Gani rojeni afganistanski vojni veteran, popolnoma zanesljiv in izurjen možakar ter prvi temnopolti človek, ki bo v ožjem kraljičinem spremstvu. Svojo službo spremljevalca bo nastopil prvi dan Philipove upokojitve v začetku septembra.

Arhiv časopisa Svet24
Naslednik princa Philipa, major Nana Kofi Twumasi-Ankrah, je videti nadvse strumen možakar.

PRVO POTEZO IMA PALAČA

Novica o prinčevem nasledniku je bila sprejeta brez komentarjev, navsezadnje dvor vedno ravna premišljeno in za kraljico vedno izbere le najboljše.

Bolj pa je radovednost vzbudila novica, da je tako kot za primer smrti kraljice Elizabete do potankosti izdelan tudi načrt ob Philipovi smrti.

Prvo potezo bi morala narediti Buckinghamska palača – in sicer obvestiti nacionalni radio in televizijo o prinčevi smrti. BBC bi moral nato takoj prekiniti vse programe in novico objaviti. Če bi princ preminil ponoči, se novica objavi ob osmih zjutraj.

Do sem je načrt podoben kot v primeru kraljičine smrti, nato pa je protokol veliko bolj ohlapen in manj zahteven.

PROTOKOL

Zastave po vsej Veliki Britaniji bi se seveda spustile na pol droga, z izjemo tiste na Buckinghamski palači, ki predstavlja monarhijo in njeno moč.

Obdobje žalovanja za soprogom pa bi kraljica šele določila – poznavalci razmer na dvoru predvidevajo, da bi trajalo osem dni. Za vse obdobje žalovanja se predvideva, da kraljica prekliče vse svoje obveznosti, okrnjene bi bile tudi morebitne dejavnosti v parlamentu.

Po javnem žalovanju je za kraljico predvideno tudi zasebno obdobje, ki ga bi posvetila spominu na svojega moža, šele nato se bi vrnila k svojim uradnim državniškim dolžnostim, k družabnim pa menda še pozneje, po svoji presoji.

Princ Philip bi imel seveda vso pravico, da ga pokopljejo z vsemi državniškimi in aristokratskimi častmi, a je izjavil, da ne želi, da imajo z njim toliko dela, ter naj ga k večnemu počitku na pokopališču Frogmore Gardens položijo le z vojaškimi častmi.