Življenjska zgodba pevca in igralca

Lado brez škandalov in rumenih strani

Teja Pelko
15. 5. 2017, 12.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Potem ko je Lado Leskovar nedavno svoje oboževalce razveselil s koncertom, s katerim je obeležil 60-letnico kariere, je zdaj zanje – v sodelovanju s pesnikom, glasbenikom in prevajalcem Matejem Krajncem – pripravil še eno poslastico – tokrat v knjižni obliki.

Marko Vavpotič / M24.si
Podpis Lado z avtorjem knjige Matejem Krajncem.

Avtorizirana biografija z naslovom Lado – ena sama ljubezen ponuja celovit vpogled v delo in življenje štirikrat poročenega zvezdnika in očeta dveh sinov, mirovnega ambasadorja in predvsem izjemnega pevca.

Pestro življenje žive in živahne legende 

Knjiga je nastajala dve leti, od pomladi 2015 do zgodnje pomladi 2017, Krajnc pa se je z Ladom o njegovi prehojeni poti, ki ga je vodila iz Ljubljane v Piran, nato po morju v ZDA, nazaj v Ljubljano, v Beograd, po državah Sovjetske zveze, nazaj v Beograd in znova, a tokrat za trajno, v Ljubljano, pogovarjal večkrat na teden.

Marko Vavpotič / M24.si
Leskovar s svojo biografijo z naslovom Lado – ena sama ljubezen.

»V glavnem sva se srečevala pri Ladu, sem pa tudi sam veliko sedel doma, v arhivih, v knjižnicah in iskal, izločeval, gradil,« nam je nastanek knjige ob njeni predstavitvi opisal Matej. Lada je sicer poznal že od prej, a bolj mimobežno, skozi klepet pa je o njem odkril zelo veliko novih stvari.

Najbolj ga je presenetila njegova svetovljanskost – da se spozna tudi na poezijo, književnost in gledališče. »Tega zanimanja nisem srečal pri veliko pevcih. To me je najbolj fasciniralo pri njem. Poleg tega, da je poznal tudi veliko glasbe in da je izbiral pesmi, kot jih je, da se je ukvarjal s šansonom in da mu je bilo pri petju vedno pomembno besedilo,« nam je še razkril Krajnc.

Za Lada je biografija najlepše darilo, kar jih je dobil v 75 letih. »Predvsem sem počaščen, da sem dobil to knjigo. Pa tudi občutek, da se je to zgodilo za časa življenja ter brez kakršnekoli pomoči gangsterjev in vlaganja denarja, ker ga niti nimam, je zelo dober. Vesel sem tudi, da je biografija narejena dosti tako, kot sem želel. V knjigi ni škandalov, ni rumenih strani. Z Matejem sem odlično sodeloval. Ker ve toliko podatkov, sem ga moral kar malo držati nazaj, sicer bi nastala enciklopedija, ne pa knjiga o meni,« nam je povedal Lado, za konec pa dodal, da upa, da bo knjiga našla pot do bralcev in bralk.