Zdrahe okoli Evrovizije

Miša Molk po Naberjevem neuspehu: Filli vso našo škodo naprtil slabemu okusu glasovalcev

R.T.
11. 5. 2017, 09.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V torkovem polfinalnem večeru pesmi Evrovizije v Kijevu v Ukrajini je slovenski predstavnik Omar Naber obtičal v prvem situ.

M24.si
Miša Molk je osem let profesionalno delala v skupini za pripravo in izvedbo Evrosonga.

Omar Naber je tako po 12 letih v Kijevu že drugič ostal brez nastopa v finalu. O tem, zakaj je temu tako, se še vedno krešejo mnenja, oglasila pa se je tudi Miša Molk, ki je dogodek nekoč komentirala, osem let pa sodelovala v skupini za pripravo in njegovo izvedbo.

Molkova se je najprej obregnila ob dejstvo, da sta v torek skupaj nastopila Ciper in Grčija – v njenih časih sosedske države načeloma ne bi tekmovale skupaj. Izpostavila je tudi, da ni mogoče dobiti podatka, koliko stane slovenska udeležba na Evroviziji. Vprašanje je naslovila kar na Marka Filli, bivšega generalnega direktorja RTV Slovenija in trenutnega pomočnika generalnega direktorja za tehniko, investicije in informacijsko tehnologijo.

Profimedia
Omar je v svojem drugem nastopu na pesmi Evrovizije stavil na minimalističen slog, saj je na odru nastopil sam, nekoliko dramatična je bila le koreografija.

Gledanost manjša, oglasi prodani?

A na tem mestu z njim ni končala. Filli je namreč na družabnem omrežju med drugim zapisal, da »v večini držav producirajo (po našem okusu) obupno glasbo« in »zato tudi večinoma glasujejo za obupne komade, saj so jim očitno bolj všeč kot britanska ali italijanska produkcija«. V zapisu je omenil še geopolitična vprašanja, za konec pa zapisal: »Seveda se je fajn tudi uvrstiti v finale, a bognedaj zmagati ...«

Bobo
»Seveda se je fajn tudi uvrstiti v finale, a bognedaj zmagati ...«

Molkova ne pristaja na »naš okus«; zavrača tudi, da bi okus lahko bil izmerljiv. »In o sosedih … Glasovalne točke? Sosedje te ne morejo poslati v finale, če niste dobili tudi točk od ne-sosedov. Dejstvo pa je, da zmagovalec vedno dobi po 12 in 10 točk iz izjemno različnih držav in nikakor ne zgolj od sosedov. In kar je najbolj pomembno, da se začuti v nekaterih pesmih pristnost, da je treba vedeti, o čem poješ. In uloviti čas. Napovedovati trend. Je pa res, da tudi nebogljeno pesem včasih reši dobra glasbena produkcija.«

Filli je v kometarjih pod svojo objavo zapisal tudi, da evrovizijskega CD-ja ne bi poslušal v svojem avtomobilu. »CD-ja si tudi jaz ne bom rolala. Bom pa zagotovo kakšno pesem z veseljem še poslušala. Saj tudi Rollingov in Santane, … pa Amy, pa … nešteto drugih ne poslušam v celoti, kakšni komadi pa ful sedejo,« je zapisala Molkova.

»Se mi zdi kot, da bi se z jezo, ker nismo prišli v finale, opravičeval za vložena finančna sredstva, ki jih je RTVSLO letos razkošno namenila Emi in Evrosongu in je zdaj vso našo "škodo", ker pač nismo prišli v finale, naprtil slabemu okusu stotisočev glasovalcev. Če se je odločil za tekmo, naj potem res dojame Coubertinovo načelo o sodelovanju. Skladnost duha in telesa. Gledanost bo danes in v soboto manjša, ampak oglasi so bili itak že prej prodani. Upam. Torej? Ta Fillijev zapis se zdi kot cepetanje užaljenega otroka, ki ga nihče ne uboga. V bistvu pa govorimo zgolj o"diversity", o različnosti in drugačnosti. O TV predstavi, ki je razvedrilo, ki se trži, ki ima gledanost. In potem me najbolj preseneti še zadnji njegov stavek: »Seveda se je fajn tudi uvrstiti v finale, a bognedaj zmagati..« Ja prav, pol pa nič. Zadoščenje je že tu. In ena skrb odveč.«

Obe objavi si lahko v celoti preberete spodaj.