Zabava

Žana: Kiara je moj največji navdih

Mojca Vakselj
14. 10. 2015, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Žana Salobir je pevka, igralka in po novem tudi pisateljica. Z rojstvom hčerke Kiare se ji je namreč odprl nov svet otroških knjig, ki jih je redno prebirala svoji deklici. Kiara si je kmalu želela več, pravljic ni želela le poslušati, ampak jih tudi pisati. In tako so nastale Kiarine zgodbice.

Facebook

Žano Salobir večina pozna kot pevko in igralko v tujih akcijskih filmih, a ponosna mamica sedemletnice je skozi materinstvo odkrila tudi posebno strast – pisanje otroških zgodb. Njena edinka je hkrati njen največji navdih in pobudnica za to, da se je odločila izdati zbirko otroške literature z naslovom Kiarine zgodbice, s katerimi želi pomagati socialno ogroženim družinam. Ves izkupiček od prodaje bo namenjen družinam v stiski, ki jih bosta s Kiaro izbrali sami. To, kar se je začelo kot projekt med mamo in hčerko, dobiva nove razsežnosti. Ne le da bosta s svojim pisanjem pomagali mnogim, knjige bodo tudi rasle s Kiaro. Kdo ve? Morda bo prikupna sedemletnica nekoč priznana pisateljica. Prva knjižica iz zbirke nosi naslov Kiara in peleskop, gre za poučno zgodbico, za katero Žana in Kiara upata, da bo otrokom všeč.

Od kod zamisel, da začnete pisati zgodbice za otroke?

Zamisel je prišla s Kiaro. Zgodbice ji berem, odkar se je rodila. Ko je bila dovolj velika, da je sama izrazila željo po pisanju lastnih zgodb, sem ji z veseljem ustregla in skupaj sva ustvarili nekaj čudovitih, čarobnih dogodivščin. Pred kratkim sva se odločili, da bova izdali svojo zbirko knjig. Več let pišem tudi otroške pesmi, ki bodo izšle v naslednji knjigi.

So Kiari všeč vaše zgodbe oziroma vam pomaga pri njihovem ustvarjanju?

Seveda. Navdih vedno dobim v resničnem življenju − Kiarinem, zato sva tudi glavno junakinjo poimenovali Kiara. Potem se seveda spomniva preostanka zgodbe in skupaj uživava v ustvarjanju. Junakinja Kiara ima pri sebi svojo plišasto igračo, slončka, ki jo je spremljal do četrtega leta.

Ste tudi sami kot otrok radi brali?

Ne preveč, za kar mi je zelo žal. Ko sem bila majhna, sem prebrala samo tisto, kar je bilo nujno potrebno. Nisem se zavedala, kakšen zaklad so knjige. Pozneje, ko sem to ugotovila, sem nadoknadila za vsa leta nazaj in prebrala ogromno knjig. Obožujem to zakladnico znanja in domišljije.

Tibor Golob

Kdo je bil vaš najljubši otroški oziroma mladinski avtor?

Najraje sem prebirala Pet prijateljev. Zanimivo je, da je to tudi Kiarina najljubša knjiga. Sicer pa, kot sem že omenila, nisem bila ljubiteljica knjig, zato tudi najljubšega avtorja takrat še nisem imela.

Kako boste s pisanjem pomagali socialno ogroženim družinam?

Kiaro že od nekdaj učim, da je treba pomagati ljudem, ki pomoč potrebujejo. Zato je že od majhnega svoje stare igrače in obleke vedno dala tistim, ki so to res potrebovali, preden je dobila nove. V zbirki knjig pa sem videla lepo priložnost, da naredim veliko dobrega. Zbrani denar od prodanih knjig bova namenili socialno ogroženim družinam. Ob vsaki izdani knjigi bova izbrali drugo družino. Kiara se bo tako naučila, kako pomembno je pomagati sočloveku, poleg tega se sproti učiva pisanja knjig, oblikovanja in ostalega, kar spada k izdaji knjige.

Kiara je vaš edini otrok. Ali s partnerjem Danijem razmišljata še o kakšnem?

Za zdaj ne. Raje ves svoj čas kvalitetno posvetim njej. Tudi sicersmo vse bolj zasedeni in mislim, da ne bi bilo pravično imeti še enega otroka, če se mu ne moremo posvetiti v enaki meri, kot smo se lahko Kiari. Toda kot večkrat pravim: nikoli ne reci nikoli. (smeh)